Introduktion Kosttillskott med K-vitamin, översikt K2+ Osteolis
|
För
snabbare svar om K-vitamin, skicka dina frågor till
och läs gärna
mera på sidan www.helhetsdoktorn.se K-vitamin, koagulationsvitamin,
ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för bildningen
av vissa koagulationsfaktorer i levern samt har stor
betydelse för vår benhälsa. Speciellt har det tillkommit kunskap om K-vitaminet och att det finns i olika former. Det har mera kända funktioner för blodet men även för benstommen. Det som inte alla känner till är att det är viktigt vid många andra tillstånd, inte minst för hjärthälsan. Den form av K-vitamin som kallas K2 bidrar till att kalken i vår kropp hamnar där det ska, dvs inuti våra celler och inte inuti våra blodkärl! I vårt moderna samhälle med konserveringsmetoder såsom frys- och kylskåp, livsmedelstillsatser med hämmande konserveringsmedel som även hämmar den nyttiga tarmfloran är det svårt att bibehålla en naturlig och hälsosam tarmflora med dess produktion av viktiga ämnen. Ett enkelt skydd som löser alla fall en del av problemet är att se till att födan innehåller K2-vitamin. Sidan om K-vitamin är därför åter uppdaterad med info om "stenåldersvitaminet". Detta råd ligger följaktligen väl i linje med min aforism: "Hälsans hemlighet är konsten att leva stenåldersliv utan att ha det stentrist!" K-vitamin och benskörhet. Minska risken för benbrott. Benskörhet är den huvudsakliga orsaken till förhöjd risk för benbrott. Det kan drabba i alla åldrar och dåligt näringstillstånd och lågt intag via kosten kan vara svår att upphämta senare. Ökat intag av K-vitamin kan ge
bättre benhälsa och markant minskad risk för
lårbensbrott, visar en ny stor brittisk
forskningsgenomgång. Svenska experter delar
uppfattningen men efterlyser fler studier innan
kostråden ändras. Höga doser av vitamin A och vitamin E
har satts i samband med hälsorisker i en del
vetenskapliga studier. Höga doser av vitamin A tycks
minska upptaget av vitamin K och en form av E-vitamin
(tokoferolkinon) kan hämma K-vitaminberoende
enzymer i kroppen. Eventuell kan det vara en (del-)
förklaring till de negativa effekerna och den som tar
kosttillskott kan lämpligen redan nu tänka på K-vitamin
som en faktor som man annars lätt glömmer bort.
Referens, se länklistan.
Det är inte bara kalken som är
viktigt! Vår skelett är inte bara hårda
mineraler utan det innehåller även proteiner som är en
viktig del i bindväven. Man kan likna det med att
bindväven är armeringsjärn och att kalk och magnesium står
för "betongen". Ett av proteinerna i benets bindväv är
osteokalcin som har till uppgift att binda kalk i
skelettet. Brist på vitamin K2 har visat sig leda till
färre bindningsställen vilket kan leda till sänkt
kalkinnehåll i benet. Det här är relativt ny vetenskaplig
kunskap och frågan har väckts om intaget av vitamin K2
från maten har betydelse för uppkomsten av benskörhet.
Flera studier har visat att god tillgång på vitamin K2 ger
högre bentäthet och sänkt risk för benbrott. Studien har presenterats i den
amerikanska forskningstidskriften Archives of internal
medicine. Efter att ha gått igenom
13 större långtidsstudier slår forskarna fast att
tillskott av K-vitamin till äldre kvinnor och män visat
sig kunna minska risken för lårbensfrakturer med 77
procent. Samtidigt minskade frakturer i ryggen med 60
procent och alla andra frakturer med i genomsnitt 81
procent. Enligt forskare vid Akademiska sjukhuset i
Uppsala är K-vitamin mycket viktigt i samband med
bentäthet. Först kommer kalcium och D-vitamin men sedan
kommer faktiskt K-vitamin. K-vitaminets effekter noterades
redan i den granskning av olika behandlingar vid
benskörhet som utfördes 2003 via Statens
Beredning för medicinsk Utvärdering, SBU. Man tittade på
detta redan då och fann det oerhört intressant. Det nämns
också, men bara på några rader i rapporten. Att
litteraturen på detta område har omfattat relativt sett få
rapporter har antagligen att göra med att K-vitaminerna är
naturligt förekommande ämnen och läkemedelsföretagen har
då lättare att forska på nya syntetiska produkter där man
kan ta patent på medlen. Då får man sedan ensamrätt under
flera år framöver och på så satt kan man lättare
finansiera forskningen. I Japan har det dock utförts en del
studier och bakgrunden är att den
traditionella rätten natto baserad på fermenterade
sojabönor, har ett mycket högt innehåll av vitamin K2. Fler studier behövs också för att säkert reda ut eventuella skillnader mellan de olika varianter som finns av K-vitamin. Olika studier har pekat ut två varianter av K2 som särskilt bra för benhälsan: MK-4 och MK-7.MK-7 har längre halveringstid och baserat på en senare 3-årsstudie kan man nu anse att MK7 har mera aktuella resultat när det gäller att minska benförlusten hos kvinnor i klimakteriet. K-vitamin
är
annars mest känt för att bidra till att blodet
koagulerar, svårläkta sår kan vara ett tecken på relativt
långt gången brist. De som behandlas med blodförtunnande
medicin efter blodproppar ska vara noga med ett jämt intag
så att inte effekten av läkemedlet motverkas. Däremot
anses inte K-vitamin i höga doser kunna orsaka
blodproppar. Enligt min mening så behöver den som är
intresserad av hälsa och kosttillskott inte vänta på
ytterligare studier för att komplettera kosten med
K-vitaminrika kosttillskott. Mycket talar för att
tillskott bäst ges i form av flera vitaminer och mineraler
i kombination. Höga ensidiga intag av enskilda vitaminer
som A och E kan ge negativa effekter enligt en del
studier. För att generellt rekommendera K-vitamin
till alla krävs av formella skäl ytterligare studie men
där har vi brist på patentmöjligheter som för det osäkert
om sådana studier kommer att kunna genomföras. Nu är det
fortfarande läkemedel som bisfosfonater som rekommenderas
vid benskörhet och bara kalk och D-vitamin som
förebyggande behandling. Bisfosfonaterna har dock många
biverkningar. Läs mera om bisfosfonatbiverkningr: tinyurl.com/9dvwm5 Glöm inte bort den viktiga fysiska belastningen!Ett kosttillskott kan inte kompensera för bristen på belastning på skelettet som är en mycket viktig faktor för att benstommen ska bli stark. Vi rör alldeles för lite på oss i
vårt moderna samhälle. Efterhand som våra liv blir
bekvämare med motorfordon, rulltrappor och hissar, TV-spel
och fjärrkontroller och allt annat rörelsebesparande mår
våra kroppar allt sämre. Fler och fler samlar på sig fett
runt magen och våra skelett blir skörare och skörare.
Resultatet av den moderna livsstilen syns inte direkt för
benskörheten märks ofta inte direkt utan först när det är
ett faktum.
När det gäller benskörhet är
prognosen att cirka 40% av kvinnorna och 13 % av männen
över femtio år kommer att bryta ett eller flera ben som en
följd av ett skört skelett.
Till stor del handlar det om att bygga upp ett bra skelett redan när vi är unga. Därefter handlar det om att bevara det så bra som möjligt. Det viktigaste rådet är att hålla kroppen i rörelse hela livet i kombination med bra kost och kosttillskott för att minska risken för brister i kosten. Aktiviteter där skelettet belastas med kroppsvikten och gärna där det sker toppbelastningar som studsar då och då är mera effektiva när det gäller att bygga upp ben styrkan. Simning och cykling är följaktligen inte lika effektivt som jogging, promenader, dans, bollsporter och liknande. Långdistanslöpare som springer med mindre "studsande" teknik och som medvetet eller omedvetet håller ett lågt kaloriintag för att vara lätta i kroppen kan också vara i riskzonen. Se nedan under "nyheter" Skelettet innehåller mer än kalcium Kända faktorer är Kalk, magnesium, K-vitamin, D-vitamin men även bor. Den som vill gardera sig extra och lever i trakter där man har låga halter av mineralet och grundämnet bor kan även kombinera ett K-vitaminrikt tillskott med bor-rika tillskott. Se mera på sidan om "bor " www.helhetsdoktorn.nu/bor.htm Sverige saknar rekommenderat intag men i USA är rekommendationen för kvinnor 65 ug per dag. I den här studien såg man också att de som åt någon form av sallat en eller flera gånger om dagen hade en risk för brott på lårbens-halsen som var 45% lägre jämfört med de som åt sallat högst en gång per vecka. Vitamin K är ett vitamin som framför allt finns i livsmedel från växtriket där gröna blad-grönsaker tillhör de viktigaste källorna. Det har länge saknats analysdata för vitamin K i olika livsmedel men 1998 kom Livsmedelsverket med en rapport innehållande nya värden (SLV-Rapport 4/98). Bland de livsmedel som hamnar i gruppen "hög halt" (mer än 100 ug/100g) kan nämnas broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och vitkål. http://kurera.se/vitamin-k2-motverkar-problem-med-benskorhet/ En av Sveriges vanligaste folksjukdomar ökar. Benskörhet drabbar idag ung som gammal och har länge kopplats till brist på kalcium. Men senare studier visar att K-vitamin kan ge bättre benhälsa och minska risken för skört skelett. Läkaren Bertil Dahlgren reder ut. Vitamin K2 motverkar problem med benskörhetMineraler/vitaminer 16 april, 2015Studier på K213 större långtidsstudier visar att tillskott av K2-vitamin till äldre kvinnor och män minskar risken för osteoporosrelaterade benbrott. Studierna visar att:
K2-vitamin
Läs mer om de olika K-vitaminerna här En av Sveriges vanligaste folksjukdomar ökar. Benskörhet drabbar idag ung som gammal och har länge kopplats till brist på kalcium. Men senare studier visar att K-vitamin kan ge bättre benhälsa och minska risken för skört skelett. Läkaren Bertil Dahlgren reder ut. Läs också: B12-vitamin viktigt för att minska frakturer I många år har benskörhet kopplats till en brist på
kalcium, D3-vitamin och fysisk träning. Men flera
studier visar nu på att även K2-vitamin har stark
koppling till sjukdomen. Ingen bevisad effekt av kalcium Kalciumparadoxen Benskörhet ökar Komplettera vitaminer och mineraler med
essentiella fettsyror och motion Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer Av Emma V Larsson
Nyheter: Kvinnor som tränar långdistanslöpning är ytterligare en kategori som kan vara i riskzonen för låg benmassa (BMD). Man har inte tittat direkt på K-vitamin i studien men de som vill ta ett kosttillskott i samband med träning kan lämpligen redan nu kombinera med vitaminet. Det är långtifrån säkert att det räcker med D-vitamin och kalk bara. En studie finns publicerad i Medicine and Science in Sports and Exercise Volume 40, Number 12 2008 Prevalence of and Traits Associated With Low BMD Among Female Adolescent Runners Michelle T. Barrack; Mitchell J. Rauh; Jeanne F. Nichols Kosttillskott med K2-vitamin K2+ OsteK2+ innehåller K-vitamin tillsammans med D-vitamin K2+ framställs av japanska fermenterade sojabönor och innehåller MenaQ7, ett naturligt vitamin K2 extrakt. För att öka upptaget av kalcium från maten är vitamin D3 tillsatt. magnesium och kalcium. Ordinationsmall och "lathund" Osteolis Osteolis innehåller K-vitamin tillsammans med D-vitamin, magnesium och kalcium. Ordinationsmall och "lathund" http://www.lifebutiken.se/produkter/vitaminer-mineraler/ovriga-vitaminer-mineraler/natto-k2-30-kap Det finns fler alternativ med K2 som Du kan få bland övriga produker i Lifebutikerna http://www.lifebutiken.se |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Frågor och svar Tidskrift
för Hälsa. Bertil
Dahlgren Till
”Hälsa Svarar” Läkemedel
och
nässlor,
går det ihop. Svar: I nr2 2008 togs bara kombinationen med Waran upp mycket kort eftersom det inte var huvudämnet i frågan. Waran, ett blodförtunnande läkemedel hör till våra mest använda läkemedel och ett förtydligande är på plats. K-vitamin är en av de faktorer som bidrar till blodets koagulation, stelningsförmåga. Dagsbehovet anges för män till 80 mikrogram, kvinnor 65 mikrogram. Waran verkar blodförtunnande genom att motverka K-vitaminets stelningsförmåga. K-vitamin finns i ett flertal födoämnen men med stor variation i innehåll. Det förekommer i två former K1 och K2. K1-vitamin finns rikligt i gröna bladgrönsaker medan K2 vitamin bildas i tarmen från nyttiga bakterier och de finns i lägre koncentrationer i kött och animalier. Livsmedelsverket har en tabell över K-vitamininnehållet och ser man till att inta dessa livsmedel någorlunda jämnt så är man på den säkra sidan. Både Waran och K-vitamin är relativt långverkande så varierar K-vitamininnehållet en dag så gör det inte så mycket. Stora svängningar i intaget kan försvåra den inställning av dosen som läkaren gör med hjälp av de prover som tas regelbundet i samband med Waranbehandling. En varierad kost med dagligt intag av grönsaker är således bäst för att få en stabil behandlingseffekt samtidigt som man minskar risken för vitaminbrist. Den som äter mycket grönsaker i samband med Waranbehandling får inte någon större risk utan det som händer är att läkaren genom provernas resultat automatisk ställer in en något högre dos än vad man skulle ha gett till en person som är dålig på att äta grönsaker. Jag påminner om att man aldrig ska ändra på dosen på egen hand, är man osäker så be att få komma för en extra provtagning innan man ev. ändrar på en ordination. Vitamin k1 Tabell 3. Gruppering av livsmedel efter
innehåll av vitamin K1.
Det är fel att undvika K-vitaminrika födoämnen för vitaminet har fler uppgifter utöver att vara en faktor för blodstelnandet. Vitamin K kan hämma förkalkningen av kroppens kärl och minskar därigenom risken för blodproppar, minskar risk för benskörhet och därigenom minskar risken att råka ut för benbrott. Vitaminet har betydelse för tillverkningen av äggviteämnet osteokalcin som har en viktig funktion när det gäller att ladda kalcium i skelettet. Personer med benskörhet lider ofta av K-vitaminbrist. Vitaminet är en kraftfull antioxidant och högre blodvärden med K-vitamin minskar risken för artros i händer och knäleder. Man bör således inte avstå från nässlor och vitaminrika födoämnen men det viktiga är att äta ungefär samma mängd varje dag och även ta upp intaget av K-vitaminrika livsmedel med läkaren i samband med Waran-blodprovskontrollerna. Bertil Dahlgren Bertil Dahlgren Till "Fråga doktorn om naturmedel" Hej, det vore bra och roligt att få läsa om vilka livsmedel och grönsaker som innehåller K-vitaminer. Jag har börjat äta Waran (på grund av förmaksflimmer) och har hört att K-vitaminer kan till en del motverka effekten av Waran. Vad ska man äta och vad ska man undvika? "Margit" Svar: K-vitamin har fått sitt namn efter förmågan att stilla blödningar, dvs. få blodet att koagulera. Ibland har man dock ökad stelningsförmåga i blodet och det kan leda till blodproppar. Vid dessa tillstånd ges ofta olika slags blodförtunnande läkemedel och ett av de mera kraftiga är Waran. En varierad kost med dagligt intag av grönsaker är bäst för att få en stabil behandlingseffekt. En del livsmedel, främst gröna grönsaker som är rika på vitamin K, kan i viss mån motverka effekten av Waran. Detta saknar dock betydelse om du äter normala mängder grönsaker varje dag. Undvik alltför stora variationer i kosthållningen. Om du vill banta, fasta eller gå över till vegetarisk kost, måste du informera mottagningen som sköter din behandling. Detsamma gäller om du blir sjuk och tappar aptiten och inte kan äta ordentligt. En lättläst tabell över K-vitamininnehållet kan man hitta på Livsmedelsverkets webbplats, www.slv.se. "Tabell 3." Den är på 1 A4 sida och tar upp grönsaker, bär, fetter och animalier. Att äta spenat, kål och andra gröna grönsaker behöver man inte undvika men man måste kanske höja dosen något. Det ser läkaren som kontrollerar de blodprover som man måste ta regelbundet när man tar Waran. Man ska undvika att äta stora mängder av grönsaker veckan innan en provtagning om man sedan inte tänker fortsätta med samma höga grönsakskonsumtion. Det kan då bli så att läkaren ordinerar en något för hög dos vilket kan innebära risker i vissa lägen. Ibland ges rådet att man ska undvika grönsaker men det är att göra det väl enkelt för grönsaker är hälsosamma och kan skydda bl.a. mot hjärtsjukdomar. Omega-3 rika oljor som fiskolja innehåller inte K-vitamin och de ändrar heller inte på Waran-blodvärdet när Du går på kontroller. Man ska dock tänka på att speciellt höga doser av fiskolja verkar blodförtunnande i sig även om det inte syns på "Waran-provet". Omega-3 rika oljor kan dock vara fördelaktiga för hjärtat och det är normalt inget som hindrar att man kombinerar dessa med Waran men undvik höga doser och informera läkaren som skriver ut Waran. Vissa naturläkemedel kan öka kroppens nedbrytning av Waran och på så sätt minska effekten. Detta gäller huvudsakligen naturläkemedel med Johannesört. Bertil Dahlgren Bertil Dahlgren Till "Fråga doktorn om naturmedel" Jag undrar om jag kan använda dessa naturmedel. Det gäller Johannesört, grönt te eller Cool Down och ginkgo biloba. Jag har läst att grönt te innehåller K-vitamin. Är det i sådan mängd att det påverkar min medicinering med Trombyl? När jag provade ginkgo biloba sist fick jag huvudvärk och då blev jag tveksam att fortsätta. Jag hade en liten hjärntrombos 1993 och haft flera TIA-attacker. Jag har fibromyalgi och äter Jictin och Litozin. Dessutom använder jag Q10, omega-3, Rosenrot, Kyolic och vitaminer. Jag har haft Atacand för blodtrycket men fick sluta med det eftersom jag fick besvärliga biverkningar i form av förkylningssymtom. Blodtrycket ligger bra ändå nu. Men skulle jag behöva börja med blodtrycksmedicin igen kan jag ändå använda dessa naturmedel? ”Ingrid” Hej Ingrid! När man tar flera läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott samtidigt ökar osäkerheten beträffande hur de eventuellt samverkar eller stör varandras funktion. Ett kort ”ja eller nej” svar är svårt att ge med fullständig säkerhet men jag ska ge en del information som Du kan ta till dig och gärna ta med inför nästa läkemedelsförskrivningstillfälle. Gröna blad innehåller K-vitamin och det gäller även gröna-te-blad. Dagsintaget från te blir dock litet jämfört med annat intag från födan så det är inget problem när det gäller läkemedel.K-vitaminet påverkar heller inte Trombyl (acetylsalicylsyra) i någon egentlig grad, det gäller främst det starkare blodförtunnande läkemedlet Waran. I bipacksedeln till naturläkemedlen med ginkgo biloba, (extrakt från kinesiskt tempelträd) anges: ”Personer som regelbundet använder läkemedel som påverkar blödningsbenägenheten (t e x antikoagulantia och acetylsalicylsyra) bör rådgöra med sin läkare före användning av ginkgo biloba”. Den aspekt som ska tas upp är möjligheten till förstärkt effekt som kan uppstå. En sådan effekt är oftast värdefull men den kan även innebära risker för de som har förhöjd risk att få blödningar. I många fall känner läkaren att behandlingen med bara Trombyl är väl ”klen” och då är det bara en fördel att ge extra ginkgo biloba. Det framgår inte av brevet om Du fick TIA (småproppar och blodcirkulationsnedsättningsattacker i hjärnan) medan Du medicinerade med Trombyl. Det är en faktor som läkaren även ska beakta. Huvudvärk är en relativt vanlig biverkan av ginkgo biloba och man kan då börja med en låg dos de första veckorna. Ingefära i Jictin, antioxidanter i Litozin, Q10, omega-3, vitlök i Koylic och E-.vitamin i vitamintabletterna kan var för sig ha en lätt blodförtunnande effekt även om den är av låg grad. Om du börjar med blodtrycksmedicin igen är det dock inget bekymmer. Johannesört kan öka omsättningen i kroppen av vissa blodtrycksmediciner och det kan leda till att den dos som man tar efter kontroller och inställning av trycket blir något högre. Beträffande blodtrycksmedicinering allmänt är det ett marginellt problem. Det som kan ge en fundering är den blodförtunnande effekten. En del blodprover kan ge ytterligare vägledning och ta upp även detta inför nästa förskrivningstillfälle. Bertil Dahlgren |
NattoPharma
Bättre benhälsa med k-vitamin
Osteolis från Bioaktiva
http://www.vitamink2.org/
http://www.menaq7.com/