Epilepsi Frågor och svar från "Fråga Helhetsdoktorn"
 
Introduktion

Frågor
och svar

Lamictal 1

Lamictal 2

Lamictal 3

Lamictal 4

Lamictal 5

Ryckningar

Sabrilex

Hermolepsin 1

Ergenyl

Tegretol

Hermolepsin 2
 

Länkar
 

 

Introduktion

Flera  epilepsiformer blir bättre när man tar ett tillskott av essentiella fettsyror, t.ex. från marina oljor, linfröolja, jättenattljusolja eller havtornsolja. 

http://www.helhetsdoktorn.nu/fett.htm

I olika djurmodeller med epilepsi och i försök på isolerade hjärnceller har det visats att omega-3-fettsyror minskar risken för epileptiska anfall respektive urladdningar. Det finns också ett flertal anekdotiska rapporter om positiv effekt hos människa. I en liknande typ av retbara celler i hjärtmuskeln har det visats att omega-3-fettsyror stabiliserar cellmembranet och gör att det inte sker okontrollerat genomsläpp genom jonkanaler. Detta tros ligga bakom det viktiga skydd som omega-3-fettsyror ger mot allvarliga hjärtrytmrubbningar och hjärtdöd. I en liten studie (Schlanger et al 2002) fick patienter med epilepsi inta
ett 5 gram av ett margarin som innehöll 65 % omega-3-fettsyror under 6 månader. Hos alla patienter noterades en signifikant minskning av epileptiska anfall och deras omfattning. 

Schlanger S et al. Diet enriched with omega-3 fatty acids alleviates convulsion symtoms in epilepsy patients. Epilepsia 2002; 43: 103-104.

Frågor och svar
 

Fråga: Hormonellt känslig epilepsi.

Jag haft partiell komplex epilepsi i ca 10 år och provat diverse mediciner som inte har hjälpt.Jag äter nu Lamictal 700 mg/dygn men är fortfarande inte anfallsfri(ca.1 anfall i månaden).Läkaren jag går hos säger att det inte finns något att göra åt saken men jag har mycket svårt att acceptera detta.Jag undrar om det finns några andra alternativ som man kan komplettera den medicinska behandlingen med? Mina anfall kommer nästan alltid i samband med menstruationen,har funderat över hormonell påverkan.

Svar
Vid hormonellt betingad epilepsi brukar jag rekommendera
jättenattljusolja. Dock måste man ta det regelbundet. 



Fråga: Kvarstående ryckningar under Lamictalbehandling.

Min 14-årige pojke har epilepsi och lätt utv. störning. Har periodvis haft besvärliga anfall och många medicinbyten. Nu får han Lamictal 200 mg till natten, men sedan ett par år tillbaka har han fått tilltagande talsvårigheter och nu också sömnlöshet och ramlar lätt. Han har dessutom varje kväll flera timmar  regelbundna ryckningar i ett ben,som varar några sekunder med ca 1
minuts mellanrum mellan ryckningarna. Ett sömn-EEG  var patologiskt. I samband med insomnandet ses fokala epileptiforma komplex, dels fronto -centralt på den vänstra sidan, dels centralt på hö sida. 

Svar
Jag kan inte ge synpunkter på dosering av läkemedel utskrivna av en annan läkare bara efter e-brevkontakt för det skulle vara att göra en ordination och således inte tillåtet med detta underlag. Dock kan jag tipsa om att många blir bättre efter ett tillskott av essentiella fettsyror. Verkan ger ofta biverkan är en regel och det är inte helt enkelt att bara lägga till. Tar man höga doser på en gång kan man få en tillfällig försämring. Jag skriver om det på "Risksidan": 

http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm#Jättenattljusolja

Se även mera på sidan om Fett: 
http://www.helhetsdoktorn.nu/fett.htm
Det står också om fettillskott för hjärna på "Mammasidan":
http://www.helhetsdoktorn.nu/mamma.htm

Börja försiktigt med en kapsel per dag och sedan ger man den vid varje huvudmåltid eller 3 ggr dagligen. Öka med en kapsel per vecka så att han efter 9 veckor tar 3 x 3 gram med förslagsvid Efalex (originalet) eller möjligen Eye-Q. Alternativ att man kombinerar fiskfettolja, linfröolja och gurkörtsolja.

Alternativ 3 är att man tar en tesked Udo´s Choice och ökar sakta under 10 veckor:
http://www.helhetsdoktorn.nu/fett.htm#Länkar
http://www.bodystore.nu/index_sok.php3?sok=udo%B4s+Choice&grupp=9999

Det kan således påverka även medicineffekten på så sätt att man klarar sig med mindre läkemedel och det är viktigt att detta sker i samråd med läkaren som skriver ut  epilepsimedicinen. Nu kan det vara så att man väljer att lägga till ett ytterligare antiepileptikeum för att få kontroll över de fokala problemen men det måste ni  diskutera med läkaren. Jag har inte någon utbildning djupare om Lamictal så 
dessa frågor är jag inte rätt person att besvara. Dock är omegaolja att anse som livsmedel och kosttillskott så det ska gå bra att kombinera. Effekten blir ju av samma grad som om man skulle äta fisk 7 dagar i veckan och det ska ju inte direkt påverka
medicinen. Sedan kan man ha den effekten att hjärnan blir starkare och mera aktiv när den får rätt fetter. Då kan även epileptiska focus blir något aktivare men
det har med balansen att göra och oftast överväger de positiva fördelarna. Man kan dock behöva ställa in medicinen. Allmänt sett när det gäller epilepsimedicin är att man får prova sig fram en del. Det tar tid men är viktigt. Gör det alltid i samråd med den utskrivande läkaren.

Uppföljande fråga

Jag skriver igen. Han medicinerar endast på kvällen och  från 275 mg har vi nu sänkt, genom sänkning 25 mg/månad, till 100 mg. Han har fått sömnproblem som accelererat, vet inte om det beror på sänkningen eller är abstinens. Kommit från och till sedan ett tag tillbaka. Nu värre, somnar och sover en 1/2 timme och därefter vaken  flera timmar för att somna igen vid 02.00-tiden. Är detta vanligt vid utsättande av Lamictal? Fick bensinsmak i munnen, svettningar,  stickande tunga, något med magen, mådde dåligt och fick ge stesolidspruta och det gick över efter 1/2 timme. Är detta, tror du, abstinens eller tecken på för lite medicin. Höjde tillbaka medicindosen till 100 mg men ändå sömnsvårigheter, blev nästa värre efter höjningen. Om det är abstinens hur länge varar den? 

 Fick rådet av dig att börja med essentiella fettsyror, bra såväl för epilepsin som det mentala. Efalex och Eye-Q fanns inte på apoteket, enbart vanlig Omega -3, vilket jag började med. Vid ett tillfälle då jag skulle köpa in var Omega slut på Apoteket och jag ville inte vara utan utan gick till hälsokostaffär och där rekommenderade man mig  Pikasol Forte, vilken är mycket starkare, EPA ocg DHA 520 mg. Han tar till måtiden tre gånger om dagen. Vad tycker du om denna dosen och preparatet?. Visade hans doktor, men han kollade inte styrkan utan sade bara att det var OK att ge honom detta. Tycker att min son blivit bättre mentalt, han är ju redan långt bättre än vad som förutspåddes enligt hans doktor, men att detta beror på mitt arbete med honom och då han redan kan såväl läsa som skriva och data och intenet så blir han mer och mer intresserad och utvecklingen går fortarre och fortare, då han ju nu har dessa baskunskaper och jag kommer att fortsätta med fettsyrorna. En fråga jag har: skall man hålla sig till ett och samma preparat eller kan man ta vanlig Omega -3, då den är 3 ggr billigare. Han lär sig geografi, så ett, som i detta fall, intresse utvecklas och skapar nya intressen, som ringar på vattnet och jag tror att om vi håller på,
så kommer han att få bra livskvalitet och jag tror "stenhårt" på just fettsyror.

Uppföljande svar:
Frågan om ev abstinensreaktioner får jag hänvisa vidare till neurologen. Det är svåra saker som man måsta har mera praktiskt erfarenhet av. Dock har jag studerat värdet och effekterna av essentiella fettsyror vid olika problem med hjärnan och nervceller. 
Jag ser att det finns vetenskapligt underlag till att ordinera omegaolja till de flesta personer med epilepsi. Dock försöker jag alltid ge en produkt- och företagsneutral rådgivning och jag vet inte riktigt vilket preparat som är "bäst" vid epilepsi. Jag kan passa på att föra frågeställningen vidare till en del andra forskare och leverantörer av kosttillskott. 

Jag arbetar med en översiktstabell på sidan om "Fett". Den är tyvärr inte så lätt att förstå i alla lägen ser jag. 

En grundläggande princip är i alla fall att välja en olja med bra kvalitet som inte oxiderar. Då är kapslar bättre men blir tyvärr dyrare. Man bör ta rätt stora mängder av oljorna också. Det är inte bara tillskotten som räknas utan även den procentuella fördelningen. Dåliga fetter som transfetter från margariner och kemiskt processade oljor kan sannolikt "späda ut" de nyttiga fetterna. Se även mitt tidigare svar om fetter
på sidan om hjärtsjukdomar:

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv7.htm#svar

Det saknas stöd i studier att "hälsomargariner" kan ha någon egentlig hälsoeffekt. Det kan mycket väl vara så att andelen kemiskt förändrat fett och transfetter i stället är en nackdel, trots tillsatsen av en liten del omegaolja. Välj naturligt feta födoämnen, små mängder smör och olivolja som bas i matlagningen i stället. 

Vissa tillskott är registrerade som naturläkemedel. Läkaren hade kunnat skriva ut recept på apotekets Omega-3 eller Pikasol på samma recept som med Lamictal. Det blir då momsfritt och man kan ha fördelar även när man söker bidrag till läkekostnader t.ex. från försäkringar och från handikappersättning.
Som praktiskt hjälpmedel för att underlätta för de som skriver ut naturläkemedel på recept finns det en "lathundsida" som dock bara riktar sig till läkare. Visa dock gärna sidan för läkaren nästa gång som ni behöver recept:

http://www.helhetsdoktorn.nu/lathund
 
 


Fråga Sömnlöshet och epilepsi

Jag är en kvinna som nyss fyllt 55 år. Jag lider av kronisk sömnlöshet sedan åtminstone 20 år tillbaka. Sedan min första graviditet och fram till klimakteriet har jag också besvärats av migrän och p-piller har jag inte kunnat ta då jag blivit nedstämd.Jag är i klimakteriet sedan 10 år och har fortfarande svettningar. Har testat
Remiferin utan effekt.

 Mot sömnlösheten har jag försökt alla huskurer som jag kommit i kontakt med men ingenting har hjälpt förrän det senaste året då jag har fått ljusterapi. Jag har fått folacin och B12 vitamin mot för högt  homocysteinvärde. Det har förmodligen också haft en viss effekt. Från att aldrig ha kännt mig utsövd (ofta har jag sovit mindre än 5 timmar) händer det nu att jag kan sova 3-4 nätter/vecka när det är som bäst. Jag är dock fortfarande trött halva veckan och skulle önska att det gick att ytterligare förbättra sömnen. Jag har märkt att jag har fått svårare  att orka med dålig sömn. Det tar mer och mer på psyket och ibland känns det som om nu orkar jag inte mer.Jag har lyckats tigga mig till några Imovane som jag tar efter att ha legat sömnlös i flera timmar och jag behöver komma upp i tid på morgonen. En räddningsplanka. Oftast har jag svårt att somna. Jag brukar vakna efter någon timma och ligga vaken flera timmar och somna fram emot morgontimmarna.

Jag tar blodförtunnande Trombyl för att jag för några år sedan hade något som förmodades kunna vara blodpropp. jag tar också Lamictal för epilepsi av en lindrig form som inte märks på annat sätt en trötthet och tankestopp. Orsaken till epilepsin har inte gått att finna trots noggrann utredning.

Just nu är jag sjukskriven då jag inte har återhämtat mig från en utbrändhetsperiod ännu. I stort lever jag ett bra liv och har inte några större bekymmer som håller mig vaken på nätterna. Jag har funderat på att ta kalcium och magnesiumtillskott men har läst någonstans att magnesium är kontraindicerat vid trombolytisk terapi.Finns det något ytterligare som jag kan testa mot sömnlösheten? Finns det något kosttillskott som kan ha inverkan på epilepsin? Är det farligt att ta magnesium tillsammans med trombyl? 
 
 

Svar: Det är bra att Du har tagit B-vitaminer. Speciellt när det visade sig att Du hade högt homocystein. Jag skriver om det på min sida om Folat:

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv9.htm Folsyra för alla

Mot dina besvär kan du även utnyttja ett tillskott av essentiella fettsyror. Det är viktigt för hjärnans funktion och det står även om dem på sidan om huvudvärk och migrän.
Det kan påverka en epilepsimedicinering på så sätt att när hjärnan fungerar bättre kan även epilepsicentra aktiveras men totalt sett är effekten positiv och i många fall får man bättre kontroll av epilepsicentra. Se dock på Risksidan där jag skriver om risker med efamol. Du bör dock prova detta medel eftersom det är så fördelaktigt för Dig men gör det i samråd med läkaren. 
Se:
http://www.helhetsdoktorn.nu/fett.htm
Du bör prova att ta höga doser ev tillskotten. Man har forskat på doser upp till 50 gram men det är besvärligt att ta för man blir lätt lös i magen. Dessutom måste man tänka på att det innehåller en del kalorier. Sikta i alla fall på att gå upp till 18 g per dag
t.ex. 6 kapslar 3 ggr daglien. Öka dock sakta över flera veckors tid.
Magnesium kan kombineras med trombyl.
 


Fråga: Ryckningar när jag sover 

Min man säger att han upptäckt att jag har ryckningar i hela kroppen när jag sover. Det kan komma två på en halvtimme, säger han. Jag har skadat nacken vid en motocykelolycka sedan några år tillbaka. Gjorde en MRT av hjärnan tidigare i våras utan att de hittade något patologiskt.Har däremot kognitiva störningar sedan tidigare och har haft hjärnskakning i samband med första oyckan, när jag satt på en MC som körde av vägen. 

Hej, vid en sömnlabundersökning har man EEG- kopplat när man sover och kan då se om det är något som stör sömnen, t.ex. en epilepsiliknande aktivitet. Det är ju en ofarlig undersökning så jag tycker Du ska be att få en remiss till en sådan. Vid den läkarundersökning som föregår kanske men kommer fram till att det är andra orsaker men ta upp det i alla fall.


Fråga: Sabrilex-Graviditet

Udgør sabrilex nogen fare for gravide kvinder og især amning?? 
Vil et spædbarn tage skade hvis moderen indtager sabrilex??
Kan en moder amme sit spædbarn hvis hun bruger sabrilex??

Svar:
Allmänt när det gäller antiepileptika har man sett en ökad risk för missbildningar när de används under graviditetens första 3 månader. Kombinationsbehandling med andra epilepsimedel kan öka risken. I den svenska Fassboken står det bara att det inte är 
känt om substansen passerar över i modersmjölk. 

Sabrilex skrivs ju vanligen ut av de som är specialister på just den sortens mediciner så ni bör kunna få exaktare besked direkt via den som har skrivit ut receptet.



Fråga: Hermolepsin och biverkningar

Hej sitter här och undrar vad Hermolepsin 200 MG har för biverkningar
och om i så fall. Finns det någon annan medicin som är bättre?
 

Svar: Hej och tack för brevet. Hermolepsin är samma ämne som Tegretol men det är en annan tillverkare som marknadsför ämnet under ett annat namn. 

Biverkningarna är mest uttalade i början av behandlingen men de brukar minska en tid senare. Det är viktigt att man kontrollerar halten i blodet då och då samt efter dosändringar. Om man ligger för högt ökar risken för biverkningar.

De vanliga (>1/100) brukar anges som yrsel, trötthet, illamående förstoppning, hudutslag och svårigheter att titta på nära håll. Det är dock ovanligt att man drabbas av samtliga biverkningar utan listan tar upp de som noteras som vanliga hos olika personer. Det finns flera alternativ som man kan ta i stället men de flesta mediciner har både verkan och biverkan. Om Du har svårt att tåla någon av biverkningarna kan man be att få en annan medicin som har andra  biverkningar. 

Det beror på vilken sjudom som man tar Hermolepsin för. Den kan användas bl.a. till Trillingnervsmärta, alkoholbehandling samt vid epilepsi mm. Det vanligast är vid epilepsibehandling.



Fråga: Ergenyl - biverkningar

Kunne du vært så vennlig å sendt meg en liten oversikt over mulige bivirkninger med Ergenyl Chrono 300? Medikamentet brukes på en liten gutt i femårsalderen!

Svar: Som med de flesta antiepilepsimediciner får man räkna med biverkningar i form av trötthet. När det gäller barn kan det vara svårare. De svenska preparat som
innehåller Valproat kan ge leverpåverkan speciellt på små barn och mår han inte
bra ska ni ta upp det och risken för levern med läkaren som skriver ut det.



Fråga: Tegretol- psykiska symtom.

I hvilken grad kjenner du til psykiatriske symptomer når det det gjelder bruk av medikamentet Tegretol som anvendes både i forhold til epilepsi og psykotiske tilstander. Kan Tegretol utløse latente psykoser? Kan det samme medikamentet gi bivirkninger som hallusinasjoner, aggresjon mv?

Svar: Hej och tack för brevet. De flesta substanser kan utlösa psykiska biverkningar men det beror nästa alltid på att man har andra faktorer som kan bidra. I FASS, den  svenska "felleskatalogen" står det angivet som vanliga biverkningar under "Psyk": yrsel, trötthet 
Mindre vanliga: Ofrivilliga rörelser, nystagmys

Sällsynta (mindre än 1 på 1000) Konfusion och aktivering av andra psykotiska symtom,agitation, oro, rastlöshet, agressivitet, depression.

Kompletterande behandlingar som ges är ofta mineraltillskott som magnesium och behandling med akupunktur. Vissa naturmedel kan också påverka kramptröskeln. Det gäller t. ex. jättenattljusolja och fiskfettolja och Du kan läsa
mera om det under "risksidan"



Fråga: Hermolepsin

 Min morfar äter hermolepsin 100mg från orion. Min fråga är Varför han gör det? och vilka biefekter han får?

Svar: Medicinen heter i originalutförandet Tegretol och används bl. a. vid epilepsi, smärtbehandling, alkoholsjukdomar manodepressiv sjukdom mm. Den vanligaste biverkan är trötthet som kan medföra yrsel och muskelsvaghet. Hudutslag får man se upp med ibland som Du ser under sidan om hudbiverkningar.



Fråga

Jag är en 30-årig kvinna som läste om att jättenattljusolja kan ge epileptiska anfall. Medicinerar med Lamictal (Glaxo Wellcome) mot epilepsi. Började med Efamol, jättenattljusolja i stor dos för 2v sedan, pga svåra atopiska eksem. Är trött på alla cortisonsalvor och kände att detta vill jag pröva. Min hudläkare, som vet att jag har epilepsi menade att detta  var inget farligt, men att hon inte trodde att det hade någon effekt. Är nu orolig. Vet ej om jag vågar fortsätta med Efamol. Vill snarast ha reda på mer fakta om detta. 

Svar
Det är ju mera en fallrapport och det är mycket ovanligt. Det har inte heller kunnat visats att det var just oljan som har orsakat anfall utan det kan vara anfall som kommer ändå. Troligen har många med epilepsi i stället nytta av oljan eftersom den har en positiv effekt på nervsystemet. Det kan dock vara bra att känna till att det finns en möjlighet att oljan påverkar, till det sämre eller till det bättre. I Ditt fall så kan Du säkert fortsätta men vad menar Du med stor dos? De som behandlades vid ett forskningsprojekt för Sjögrens syndrom tog upp till 50 ml per dag, det blev 
viktproblem för en del.



Fråga: Tegretol - graviditet.

Jag undrar om Tegretol och graviditeter. Har just fått reda på att jag är med barn. Men när jag bestälde tid för att ta bort spiralen, bestälde jag även tid hos min läkare just för att fråga om jag skulle fortsätta med Tegretol, eller om jag borde byta. Och han sa att det var alldeles OK att fortsätta. Med medicinen är jag fullständigt anfallsfri, i annat fall
får jag stora anfall på natten, och flera små på dagen. Det skulle enligt honnom vara betydligt jobbigare för fostret. Men känner ni till någon bättre medicin, sett ur fostrets synvinkel. Dock har jag hört om andra som under graviditeten fått byta medicin. Känner du till något om detta?

Svar: Hej och tack för brevet! Man kan utnyttja Folsyra för att få skydd mot den ökade risken att få ryggmärgsbråck hos barnet. Jag hoppas att Du har fått det utskrivet redan. Annars kan Du köpa det receptfrtitt på apotek och be att få det utskrivet senare för att få rabatt. Se mera om folsyra.
http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv9.htm 

Exakt om du ska byta till ett Fenantionpreparat kan jag inte svara på med
de uppgifter som jag har nu. Det beror på EEG-kurvornas utseende mm.
Se till att kontrollera koncentrationen så att Du har lägsta effektiva koncentration i alla fall under den första trimestern av gravditeten (3-månadersperioden)



Fråga: Partiella-anfall

Jag har partiella epileptiska anfall.Jag äter medicinen Lamictal,700 mg/dygn men är ej anfallsfri trots den höga dosen. Anfallen kommer alltid i samband med ägglossning så jag funderar på hur mycket det hormonella styr mina anfall.Det jag vill veta är om det finns någon alternativ behandling för dessa typer av anfall.Man har inte kunnat se
någon aktivitetet på EEG eller PET-kameraunderökning.Vet du något om
detta vore jag mycket tacksam för ett svar.

Svar:

Hej, det är svårt att ger råd om alternativa behandlingar vid epilepsi för lagstifningen förbjuder att man behandlar alternativmedicinskt. Det finns ju metoder att läsa om allmänt sett vid epilepsi som den ketogena dieten. Denna är dock inget alternativ i Ditt fall men Du märker kopplingen till hormonerna. Att ge ett hormonstärkande tillskott kan påverkar epilepsin och det finns alltid en risk i sådana fall att man försämrar tillståndet tillfälligt. Du ska således ge tillskott i samråd med läkaren som är ansvarig för Din behandling. Jättenattljusolja är ofta effektivt men i början av behandlingen
kan man bli sämre. Jag skriver om det på Risksidan:

http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm

http://www.helhetsdoktorn.nu/risk.htm#Jättenattljusolja

Att epileptiker har fått anfall av oljan enligt rapporterna betyder inte att det är farligt eller olämpligt att ge medlet men allt som påverkar en epilepsi kan ju ge en tillfällig försämring i början. Ta således upp detta med Din läkare och visa gärna risksidans notis om jättenattljusolja och mitt brev här.



Fråga: Sjögrens syndrom - epilepsi.
Jag har Sjögrens syndrom och har därmed torra ögon och mun samt är mycket trött.
Då jag läst om att jättenattljusolja och naturmedicinen Longovital kan lindra dessa besvär tänkte jag att jag ska prova detta. Men tyvärr, jag har också epilepsi och 
nattljusolja och rosmarin som ingår i Longovital kan stimulera epileptiska anfall
enl hälsosidor på internet. Där försvann två halmstrån. Jag får inte heller för läkare
äta medicinen Salagen därför att mina levervärden är dåliga. Finns förslag på något annat att gripa tag i? 

Svar: Longovital behöver Du inte bekymra Dig om. Det finns en studie på Longovital som en dansk tandläkare gjorde och den var på muntorrheten. Det borde fungera lika bra med andra antioxidanter. Se min sida om antioxidantpyramiden.

Däremot kan det vara klokt att försöka ta Jättenattljusolja. Det är ju inte förbjudet vid epilepsi. gammalinolensyra måste Du få i dig för att må bra och får man det inte i jättenattljusolja kan Du få det i gurkörtsolja. Det finn vissa fall där man har misstänkt att det kan påverka en epilepsi. Du kanske även hittade det på min "Risksidan" 

Det kan vara så att många har positiv effek på en epilepsi med jättenattljusolja. Verkan är den att den förbättrar hjärnans  funktion då vi ofta har en brist på dessa fetter. Jag tycker att Du ska informera Din läkare om att Du vill prova det som kosttillskott men att Du måste ta det regelbundet och öka sakta. Du får heller inte sluta för tvärt. För att vara på allra säkra sidan kan det vara bra att ta upp ev bilkörning också med läkaren och ev kontrollera ett extra EEG. 

Oljan är ju så värdefull vid Sjögrens så det kan vara värt det lilla extra besväret som man har om man har en epilepsi som man måste ta hänsyn till.



Fråga
Jag har läst din sida om injektionsbehandling med Artzal eller Synvisc vid knäsmärta (artros). Där står också om behandling med akupunktur i samband med injektionerna. Hur påverkas en patient med epilepsi dels av injektionerna och dels av akupunktur. Det gäller ju tydligen påverkan av nerver, eller har jag fel? 
 

Svar: Artzal och Synvisc går bra även om man har epilepsi. Akupunktur används i Kina en hel del för behandling av epilepsi men det kräver en bra utbildning. Det är få som har den i Sverige och därför är det svårt att få behandling med akupunktur och/eller neuralterapi. Riskerna med en lokal behandling är små beträffande epilepsi så vill man ha en behandling via en sjukgymnast som ofta har kortare utbildningar på bara smärta så ska det inte vara något problem eller hinder. Sjukgymnasterna har dock i allmänhet inte utbildning för att behandla epilepsi och för de som inte har legitimation är det inte tillåtet att behandla. Man får således kontakta en läkare som behandlar med akupunktur eller någon som gör det inom ett forskningsprojekt.

Länkar
Svenska Epilepsiförbundet

http://www.epilepsi.se/

Epilepsiföreningar i Sverige:

Epilepsiföreningen i Gävleborg
Epilepsiföreningen i Göteborg
Epilepsiföreningen i Ronneby
Epilepsiföreningen i Stor-Stockholm
Epilepsiföreningen i Södra Dalarna
Epilepsiföreningen i Uddevalla
Kalmaravdelningens Epilepsiförening



 
 


Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2003-05-17