Jojoba-olja  Frågor och svar från Fråga helhetsdoktorn
 
 
Introduktion
 

Snabbfakta

En olja som till stor del liknar människans egna hudoljor.
Den framställs av jojobafrön. Det är en fördel om du kan välja en kallpressad olja. Dessa oljor ger bättre skyddJojobaolja är egentligen ett vax som framställs ur fröna från jojobabusken, en växt som växer vilt i sydvästra USA och i Mexiko där oljan länge har använts för att skydda huden från det varma klimatet.

Framställs av:
Jojobafrön.

Kallas även:
* Jojoba oil (engelska).
* Liquid jojoba wax (engelska).

Innehåller:
Höga halter av omega-9.

Egenskaper:
Klar eller ljusgul olja med en lätt nötig doft.

Användning:
Som mjukgörande och skyddande hudolja eller hårolja.Den enda olja som jag i praktiken rekommenderar även till spädbarn. Många brevfrågare vill undvika alla inslag av mineraloljor till våra yngsta.

Frågor och svar

Hej Jag har atopiskt eksem som ofta slår upp på halsen. Kan ni rekommendera mig Rosenserien? Vad tror ni om morotsoljan?
Jag har haft eksem sen lite flicka och har som vuxen provat otroligt många produkter utan bestående resultat. Det blir ganska
kostsamt när dyra produkter vissr  sig förvärra eksemet och när de blir stående i badrumsdkåpet. Därför undrar jag om det finns prover av Rosenserien och få särskilt morotsoljan?
Vänligen
Vänligen "Monika"

Svar: Hej Monika!
Det är svårt med prover i små förpackningar då dessa blir mera känsliga för syrets inverkan och det gör att produkten då inte kommer
till sin riktiga rätt!.

Ja det går bra. Ett bra tips när man byter hudvårdsmedel är att man kan behandla olika ytor. Prova din gamla kräm på vänster sida och använd rosenserien på höger sida. Atopiska eksem har ju annars egenheten att de varierar en hel del och byter man rakt av är det ofta svårare att märka förbättringar.Morot är ett bra alternativ vid atopiska eksem. Morot i sig ger sällan allergier och dess innehåll av antioxidanter skyddar huden mot inflammationer och inte minst pga innehållet av betakaroten ger det ett lagom solskydd.

 Tar du även några kosttillskott exempelvis med jättenattljus, havtornsolja och zink? Tänk även på jojobaolja. Den är så universal. Fungerar ju till både kroppen och ansiktet.
Till håret, som intimolja och på de allra minsta barnen (den är ju bara 100% jojoba-inget annat), så den doftar ju nästan ingenting. Jag rek. den även till psoriasis. Jag har använt den på barnens skrapsår och “sommarknän”! Mjukgör och gör det lättare att pilla ut ev stenar etc ur sår. Den kan även användas som makeup borttagning för känsliga ögon.

Bertil Dahlgren

Hej!

Min fråga gäller hudvårdsprodukter till 2,5 åring. Jag vill hitta produkter till min lilla flicka, som då inte är djurtestade i något led eller olämpliga på annat vis. Hon har ganska torr hy både i ansikte och kroppen. Gärna även duschtvål och schampoo som skulle kunna funka! Till min hy är dom jättebra! Kommer produkter speciellt till barn att tillverkas ifall det inte är lämpligt att använda vuxen"produkterna? Det är i så fall ett önskemål att man tillverkar det!
"stina"

Hej Stina!
När det gäller hudprokter till barn när man inte vill använda mineraloljor brukar jag rekommendera jojoba-olja. Det har liksom morotsoljan få kända allergier dessutom!

Bertil Dahlgren


Frågor
och svar

Länkar
 

 

 
Tillbaka till Helhetsdoktorn


Bertil Dahlgren, uppdaterad 2017-02-03