Pillret tar bort fettet du äter

Tänk att äta fet mat varje dag och samtidigt gå ner i vikt.
 Nu är det faktiskt möjligt.
 Mirakelmedlet som effektivt bryter ner fettet redan i tarmen heter chitin och utvinns från skaldjur.

 Feta såser och läckra efterrätter.
 Varje dag utan dåligt samvete?
 Ja, nu har det äntligen blivit möjligt.
 Genom mirakelmedlet chitin har drömmen blivit verklighet och allt du behöver göra är att ta ett par kapslar till maten.
 Chitinet utvinns ur skal från djur som kräfta, räka, krabba och liknande.
 Substansen har länge använts inom processindustrin där den i olika kemiska föreningar har ingått i tillverkningen av pappersmassa och vattenrening.
 - Chitin renar och binder diverse smutspartiklar i vattnet. Nu vet vi att det binder fett också, säger läkaren Jan Abelin.

Positiva försök
 Tillsammans med kostprofessorn och bantningsexperten Stephan Rössner testade han i höstas det nya mirakelmedlet på Karolinska sjukhuset i Solna innan det släpptes ut på den svenska hälsokostmarknaden för ett par månader sedan.
 Enligt Abelin reagerade ett antal försökspersoner mycket positivt på chitinbehandlingen.
 - När man provade det här på människorna i samband med föda visade det sig att chitinet drog till sig fett. Fettet dumpades direkt med avföringen som blev mjukare och smidigare. Inget fett kom ut i blodet, säger Jan Abelin.
 - Man kan öka bantningen med de här kapslarna som binder fettet. Och genom att binda fettet får du i dig mindre kalorier.

Testades i Norge
 Chitinet blir en biologisk fettsugare genom att chitinmolekylen får en positiv laddning när den möter magsyran och övergår i jonform.
 Och eftersom fettsyrorna i maten är negativt laddade så dras de till varandra, precis som magneter.
 En chitinmolekyl kan suga upp så mycket fett som tolv gånger sin egen vikt.
 De första testerna av medlet gjordes under ledning av biokemisten Erling Thom i Norge:
 - Vi såg att blodfetterna minskade och att kolesterolhalten sjönk kraftigt hos tio testpersoner. Dessutom hade medlet en tarmreglerande funktion. Detta innebär att man skulle kunna äta fet mat och samtidigt undvika fettet genom att ta en chitinkapsel.
 - Detta är ett unikt och revolutionerande medel. Lite av samma egenskaper finns hos vissa kostfibrer, men effekten kan aldrig bli densamma som med chitin.

Finns i Europa
 Bantningsmedlet säljs under namnet "Biocardio" i en rad länder i Europa. Sedan ett par månader finns det även på den svenska hälsokostmarknaden under namnet "L 112 Fatblocker". Preparatet är klassat som vanligt kosttillskott.
 Nytt med chitinet är också, enligt Abelin, att man hittills inte upptäckt att det ger några biverkningar och inte heller påverkar magens enzymer. Extra vitamin-, protein- och mineraltillförsel är inte heller nödvändigt, enligt Abelin, om man vill banta, eller förebygga kärlförkalkning, med chitinkapslarna.
 - En stor del av fettet går ut ur kroppen. Varje kapsel är på 240 milligram. Fyra gånger det är cirka ett gram och då binder du cirka 12 gram fett i födan. Det måste jag säga är bra, säger Jan Abelin.
Så man kan kombinera fet kost med kapslarna och inte gå upp i vikt?
 - Ja, om man vill! Det finns absolut inget skadligt med det och man kan inte heller överdosera. Medlet är lämpligt för dem som vill gå ner cirka 5 kilo så fort som möjligt.
 - Du får 112 kapslar för cirka 300 kronor. Man skulle kunna äta dem varje dag, men det skulle bli dyrt. Elva personer var med på vårt test. Efter sex veckor gick de ner mellan 3,5 och 8 kilo.