aktuell
forskning om margarin och dess påverkan på vår hälsa.
Många vetenskapliga
rapporter visar på ett samband mellan konsumtion av margarin och ohälsa, bl a
allergiska reaktioner hos barn. Flera andra sjukdomstillstånd ger också en
misstanke om detta samband. Vi vill nu skapa en dialog och lyfta fram frågan om
hälsa i relation till val av matfett.
(lokal meddelas anmälda deltagare i god tid)
Start kl
10 med
presentation av deltagare
Föreläsare:
Uffe Ravnskov. Medicine doktor och
docent. Ger
den vetenskapliga bakgrunden till debatten om matfetter.
Romuald Wroblewski. Docent och projektledare på
Allmänmedicinska enheten
Karolinska Sjukhuset. Han berättar om ”Gröna öar”. Ett
samverkansprojekt mellan landsting, kommun och primärvård. Bland
projekten som erhållit anslag finns forskningsprojekt där man med hjälp av
matintyget och sk kosten
planerar studera den anpassade matsedelns påverkan på hälsan. (Prof. Staffan
Ahlstedts studie tillsammans med Tyresö kommun och Bollmora VC)
Gunnar Lindgren. Civilingenjör och
miljödebattör som bla fick
Cancer och Allergifondens stora miljömedicinska pris 2001. Han talar om
kemikalieanvändningen i margarinframställningen och ger exempel på
forskningsrapporter som visar på samband mellan val av matfett och hälsa.
Bengt Ingerstam. Ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan. Tar upp frågan om konsumenten länge har vilseletts i
reklamen och kostinformationen om matfett.
Vilket
hälsobudskap kan vi som konsumenter ställa oss bakom?
Seminariet
är kostnadsfritt. Förtäring till självkostnadspris.
Arrangör: Sveriges Konsumenter i Samverkan.
För ytterligare information: www.konsumentsamverkan.se