Psoriasis börjar alltmer betraktas
som en inflammationssjukdom.
Vad som utlöser denna inflamma-
tion vet vi fortfarande inte så
mycket om. Flera av de behand-
lingsmetoder som används, t ex
UVB,PUVA och kortisonkrämer
har en inflammationshämmande
effekt. Kosten har tidigare inte
ansetts har någon betydelse för
psoriasis. Under senare år har vi
lärt oss mera om olika faktorer
som tillförs med maten och som
kan tänkas påverka en inflamma-
tion. Därmed har kosten också
blivit intressant vid psoriasis.
Vad vet vi idag?
Eftersom intresset för kostens betyd-
else vid psoriasis har varit mycket
litet har vi fortfarande ett begränsat
kunnande om personer med psoria-
sis har brist på eller obalans mellan
olika ämnen som tillförs med kosten.
Ämnen som sedan transporteras till
vävnaderna där de kan påverka så-
väl inflammation som normal cellut-
veckling. För att kunna ge några
kostrekommendationer måste vi
skaffa en baskunskap. Sedan bör
man, i noggranna kliniska studier,
pröva hur mycket en normalisering
av den funna avvikelsen har för per-
sonernas psoriasis. Allmänt sett för-
lorar personer med utbredd psoria-
sis stora mängder äggviteämnen,
fetter inklusiver s k långkedjiga fett-
syror och mineraler från huden. |
Fleromättade fettsyror
Fettsyror som är fleromättade och
långkedjiga anses ha stor betydelse i
inflammationsprocessen. Man skiljer
på omega-6 och omega-3 fettsyror.
Omega-6 förekommer rikligt i bl a
kött och omega-3 finns särskilt i fisk
och mest i fet fisk. Vissa omega-6
fettsyror är utgångsmaterial för pro-
dukter som förmedlar en inflamma-
tion, medan motsvarande produkter
från omega-3 serien snarare hämmar
en inflammation.
Personer med psoriasis brukar ha
förhöjda halter i både hud-och fett-
väv av en av de omega-6 syror som
anses vara det viktigaste utgångsma-
terialet för inflammationsförmedla-
re. Samtidigt har många en sänkning
av omega-3 fettsyrorna.
Omega-3 fettsyror har också gynn-
samma effekter på blodfetter. Det
har visat sig vid undersökning av
män med psoriasis (kvinnor ej un-
dersökta) att de har en tendens till
förhöjda blodfetter jämfört med fris-
ka män i samma ålder. Det finns allt-
så mycket som talar för att personer
med psoriasis borde ha nytta av att
äta mer omega-3 fettsyror.
Flera, väl kontrollerade studier talar
också för att psoriasis kan stabilise-
ras och effekten av t ex ljusbehand-
ling vara längre genom tillförsel av
omega-3 fettsyror.
I första hand bör personer med pso-
riasis rekommenderas att ändra sin
kost mot mera fisk och mindre kött.
Fisk, gärna strömming och makrill i
någon form, en gång per dag kan
vara ett riktmärke. Fisk i naturlig |