Introduktion
Tistelvind
Mata dina
bakterier
Biogaia
Fermenterad vassla
Molkosan
Definitioner
(biotika)
Frågor och svar
Länkar:
|
Syrade livsmedel
Acidophilus, bifidobacterium,
reuteriphilus och andra lactobaciller har alla en
antibitotisk verkan och förekommer i olika syrade
mejeriprodukter. Lactobaciller förekommer också i
mjölksyrade grönsaker och andra syrade livsmedel. Totalt
finns minst ett 70-tal lactobaciller men alla är inte
lika positivt verksamma.
Functional
food, "mat med en funktion", är ett växande forsknings-
och produktområde i Sverige. Det handlar om att ta bort
onyttiga egenskaper i livsmedlen och att förstärka de
nyttiga. I dag har man insett att maten kan ge oss inte
bara näring utan andra hälsoeffekter.
Tistelvind
Tistelvind är ett familjeföretag i
södra Östergötland som driver en ekologisk odling i
växthus och på friland. Under de senaste åren har en
förädling vuxit fram som fått en alltmer betydande roll.
Förädlingen bygger på att grönsakerna får genomgå en
mjölksyrejäsning. Det är en process som sker med hjälp
av mikroorganismer. När man använder ekologiskt odlade
grönsaker så finns dessa naturligt på grönsakerna. Ger
man de rätta betingelserna så börjar mikroorganismerna
arbeta. Resultatet är inte bara en konservering - utan
en förädling som ger ett förhöjt näringsvärde och
en ny smakupplevelse.
Tistelvind
Dyrshagen 590 12 Boxholm
Tel: 0142-50134
Fax: 0142-50147
E-post: tistelvind@swipnet.se
Syra själv och köp till hem, dagis, skola mm. Eller varför
inte till lunchrummet på jobbet:
Biogaia:
Om
Lactobacillus Reuteri
- bildar en substans som kallas
reuterin, som motverkar skadliga bakterier
- minskar risken för magbesvär
- binds till tarmväggen och bidrar
till kroppens immunförsvar
- är väldokumenterad
Molkosan
Molkosan är ett livsmedel som bereds genom att ett
koncentrat av färsk ostvassla fermenteras ”mjölksyras” så
att den näringsrika mjölksyran bildas. Den tillverkas i
Schweiz där man får mjölkvassla från kor som betar på
näringsrika alpsluttningar. Detta säkerställer ett bra
näringsutgångsläge och vid en fermentering bildas dessutom
nya näringsämnen med antioxiderade, ”cellskyddande”
verkan mm.
Läs mera om Tips vid användning
av Molkosan
Definitioner:
Biotika: ämne som påverkar mikroorganismers
tillväxt.
- Begreppet probiotika
definieras som " levande mikroorganismer som tillförs
med födan och positivt påverkar värddjuret genom att
förbättra dess mikrobiella balans i mag-tarmkanalen”
Senare har man definierat begreppet prebiotika vilket
syftar på " icke nedbrytbara livsmedelsingredienser
som positivt påverkar värden genom att selektivt
stimulera tillväxten och/eller aktiviteten av vissa
bakterier i tjocktarmen, vilket kan förbättra värdens
hälsa ".
- Med prebiotika avses t. ex
oligomerer av socker och sockeralkoholer som inulin,
laktulos och oligofruktos. Sammanfattas med begreppet
frukto-oligosackarider, FOS.
- En blandprodukt av pre- och
probiotika benämns symbiotika.
- Antibiotika är ämnen som
motverkar mikroorganismer
- bakteriostatiska: Hämmar
tillväxten
- bakteriocida: Dödar
mikroorganismer, i detta fall bakterier
Symbiotika (kombinationen av
pro- och prebiotika)
Regicol
- Psyllium -fibrer är de bästa
fibrerna när det gäller att reglera
matsmältningen.
- Frukto-oligosackarider (FOS) är ett
naturligt sötningsämne som finns i en del grönsaker
och ger näring för de nyttiga tarmbakterierna
- Acidophilus och bifidum bakterierna
är kända som "de nyttiga
tarmbakterierna".Sammansättningen :
Psyllium-fibrer blandade med vatten bildar
den mjuka gelé som gör att tarminnehållett utvidgar sig.
Denna fuktiga gelé utgör också en god grogrund för de
nyttiga tarmbakterierna som i sin tur får näring från
fruktooligosackariderna, Forskningsstudier har också
bekräftat att de "nyttiga" tarmbakterierna och FOS skyddar
tarmen ännu bättre när de tas tillsammans.(symbiotisk
effekt)
Korta råd om varför man bör använda
Regicol: regicol.pdf
Postbiotika
P är ett nyare begrepp som brukar definieras
som: “beredning av ej levande mikroorganismer och/eller
deras komponenter som ger värden en hälsofördel”, och som
har som producerats av mikroorganismer. De kan ha
gynnsamma effekter på tarmslemhinnan och lindra symtom,
både vid IBS och IBD.
Tecken på
långsiktiga hälsofördelar
Probiotika påverkar floran kortsiktigt och det
är svårt att på förhand veta vilka bakteriestammar som är
gynnsamma för en individ. Postbiotika kan hjälpa mot
grundorsaken till symtomen och effekterna kan därmed bli
mer bestående.
När tarmfloran är i bra balans och tarmens slemhinna
stärkts tolereras ofta fibrer och FODMAP bättre, vilket
gör att även personer med känslig tarm kan äta mer
hälsosamt. Detta ger stöd till att även pastöriserade
produkter baserade på fermentation kan ha värdefulla
hälsoeffekter.
Frågor och svar
Brevfråga från Året Runt "Fråga om
Naturmedel" i nr 23 2002:
Är det någon skillnad på äppelcidervinäger
och äppelvinäger eller är det samma sak och har de samma
effekt?
Svar
Bägge
beteckningarna används i recept mm för samma produkt som
vanligen kallas äppelcidervinäger. Vinäger kommer
av franskans Vin aigre = surt vin, och framställs genom
fermentering av vin och ciderprodukter. Vinägern har
traditionellt använts i huskurer för både utvärtes
och invärtes problem. Vår moderna västerländska kost
innehåller numera små mängder av fruktsyror och
fettsyror som finns i fermenterade produkter. Kylskåp
och konserveringsmedel i form av kemiska tillsatser har
funnits under en mycket kort tid i människans
utvecklingshistora. När jag talar om naturlig kost
brukar jag tipsa om hur en stenåldersdiet kan ha sett
ut. Våra förfäder intog betydligt mera nyttiga bakterier
och fruktsyror och fettsyror med kortare kolkedjor i
fetterna. De långa fettsyrorna är mera en produkt
av vår moderna livsmedelsindustri.
Fermenterade produkter, surkål, vinäger,
surgurka, Molkosan mm tillför många nyttiga produkter
för tarmen och ättiksyran i äppelcidervinäger
tillhör dessa nyttiga fettsyror. Det finns en liten
vetenskaplig studie som visar att man kan få jämnare
blodsocker om man intar livsmedel med dessa
syror. Dock har man inte visat att man får jämnare
blodsocker om man torkar in äppelcidervinägern så att
vattnet och ättiksyran försvinner. Det är bäst att ta
den naturliga äppelcidervinägern först för att se om Du
mår bättre av den. Sedan kan Du prova alternativet med
frystorkad äppelcidervinäger som dock inte innehåller
någon högre halt av fruktsyror. Vinägern har dock inte
någon "fettförbrännande" effekt och inte heller
någon ökande effekt på ämnesomsättningen men mår man
bättre i magen är det lättare att äta så att man håller
vikten. Jag brukar rekommendera att man tar 1 tesked
äppelcidervinäger, eller Molkosan i ett halvt glas
vatten 10-15 minuter före huvudmåltiderna. Det ger
förutom ett tillskott av fermenterade produker även en
signal till vår mage att den ska förbereda sig för
måltid.
Fråga om antibiotika
Brevfråga till "Hälsa Svarar"
FRÅGA: Är det alltid rätt att ta
antibiotika vid infektioner? Hur verkar antibiotikan i
kroppen? När symptomen är borta -- kan jag sluta med
medicinen då? Vad kan man göra om man inte vill ta
antibiotika? Vad är antibiotika gjort på? Är det testat
på djur?
SVAR: Antibiotika är ett
samlingsnamn för olika kemiska föreningar som används
mot infektioner orsakade av bakterier och andra
sjukdomsframkallande mikroorganismer.
Det mest kända är vanligt penicillin.
Finns exempelvis i Kåvepenintabletter som är ett vanligt
använt antibiotikum i Sverige. Penicillin utvanns
ursprungligen från en mögelsvamp som odlades i
stora tankar och på så sätt kan man säga att det är ett
naturligt medel som alltid har funnits i naturen.
Numera tillverkas allt mera med utgångspunkt från
moderna industrikemikalier.
Det finns nu många olika sorters
antibiotika och man har ändrat om de ursprungliga
substanserna och även uppfunnit nya kemiska ämnen som
fungerar som antibiotika. De verkar genom att döda de
skadliga mikroorganismerna eller genom att hämma deras
tillväxt så att kroppens eget försvar lättare ska kunna
ta hand om angriparna. När man har fått en kur med
antibiotika ska man oftast inte sluta så fort som man
känner sig bättre för då kan mikroorganismerna växa till
igen och de kan också lättare utveckla motståndskraft
mot medlet.
Allmänt kan man säga att det oftast är
rätt att inte ta antibiotika vid infektioner. Det beror
på att de flesta infektionerna orsakas av virus och där
har våra vanliga antibiotika ingen effekt. Att ta medlet
då kan bidra till att även de mikroorganismer som finns
i vår omgivning och som inte är sjukdomsframkallande
dödas. Dessa "snälla" bakterier är nödvändiga för hudens
funktion och även magens matsmältning. De flesta
sjukdomar som orsakas av bakterier går också över av sig
självt men i vissa fall ska man absolut och av
livsviktiga skäl ta ett antibiotikum. En hälsosam
livsföring där man äter en näringsrik kost,
motionerar samt undviker att stressa gör att kroppens
immunförsvar fungerar bättre. Tyvärr kan man nog inte
räkna med att man kan klara sig mot alla tänkbara
infektioner men lindrigare kan de säkert bli.
I början var det svårt att framställa
penicillin och allt tillgängligt användes vid svårare
infektionstillstånd hos människor. Sedan upptäckte
man att det fungerade bra även för djur och sjuka djur
får ungefär samma ämnen av veterinären som vi har i våra
antibiotika avsedda för människa. På så sätt kan
man säga att alla antibiotika är testade på djur men med
ett "gott" syfte även ur djurens synvinkel.
Antibiotika är ett stort område att täcka
bara i en enkel frågespalt. Mitt råd är att man alltid
ska ta upp frågan med läkaren om det verkligen är
nödvändigt att antibiotikabehandla infektionen i fråga.
Då får man väga riskerna mot att man kan bli svårt sjuk
mot att man får biverkningar av olika slag om man tar
antibiotika. Ta även upp frågan om det går bra att
använda även de lite äldre antibiotikasorterna.
|