Antioxidantpyramiden,tips
nr 21 från Fråga Helhetsdoktorn
Frågor ställs ofta om
kosttillskott
och om det behövs ett kosttillskott:
Det finns flera skäl till att ta kosttillskott och här
kommer det
förslag,
kallat antioxidantpyramiden som jag rekommenderar som
förebyggande insats. Undantag är personer med vissa
cancersjukdomar där cancercellerna har fått extra stort
behov av antioxidanter.
Höga doser A-vitamin har ifrågasatts i samband med flera
studier under 2000-talet. Man har klumpat ihop resultatet
och kallat
allt "Antioxidanter". I naturen förekommer antioxidanter
tillsammans med flera olika antioxidanter. Man talar om
att
antioxidanter verkar i "kedjor".
En princip är därför att ge antioxidanter en
"Bredspektrumantioxidantprincipen".
Fördelarna
är:
|
En
multivitamineraltablett
En
stor tablett E-vitamin
En
stor tablett C- vitamin
|
Lämpligen på morgonen.
Den som vill kan komplettera med att dela
upp dosen eller att välja ett tillskott som löses upp
långsamt.
Vid belastningar: idrott, rehabilitering, sjukdomar,
graviditet,
stress,
hög ålder, miljöbelastning mm ökar behovet och det
kan vara klokt att komplettera enligt nedanstående tips.
Om
man
tar högre doser finns
det risk för överdosering
och Du
ska då fråga någon
eller skaffa god
kunskap på egen hand. Även
vattenlösliga vitaminer
kan ge biverkningar
och risk för fosterskador . |
Schemat stämmer också
väl överens med de rekommendationer som Svensk
Idrottsmedicinsk
Förening har ställt samman:
Kostförstärkningsprogram
Exempel:
- Q10 30 mg x 3
- Multivitamin med mineraler 1 tablett x 1
- E-vitamin 30 mg x 3
- C-vitamin 1 g x 1
Observera att järntillskott bara bör
ges vid dokumenterad järnbrist.
Ny forskning:
Två kosttillskott kan bromsa åldrandet
Expert: Råder
ingen tvekan om att selen och Q10 skyddar
Artikel
i Aftonbladet.
Om vitamin E, säkrast i naturlig form:
Vitamin
E är det enda antioxidativa vitamin som har mekanismer i
kroppen
för transport och lagring. Det fungerar främst i s k
fettlösliga
områden
av cellerna. Vitamin C verkar i vattenlösliga
cellområden
och
i blodet. När vitamin E reparerar oxiderade fettsyror blir
den
själv
en
fri radikal och måste därför återaktiveras
för
att den skyddande
effekten
skall kunna fortsätta. Vitamin C är ett av de
vitaminer
som
kan
göra detta. Q10 och glutation (GSH) är två andra.
Vitamin
C kan
också
inaktivera olika fria radikaler och har nyligen i flera
studier
visats
kunna förbättra kärlväggens bildning av den
viktiga
kväveoxiden
vid flera typer av hjärt/kärlsjukdom. Det
är
därför logiskt
att
en kombination av de båda vitaminerna skulle kunna ha
bättre
effekt
än vitaminerna var för sig. Basen i pyramiden är
således C och E.
En del studier urförda på syntetiskt
E-vitamin har visat motsägelsefulla resultat beträffande
skydd
mot vissa sjukdomar och den bakomliggande förklaringen kan
vara
skillnader
mellan den syntetiska formen och den naturliga som består
av
flera
olika likartade former av vitaminet.
Vill man komplettera med ytterligare antioxidantskydd
kan man numera även utnyttja SOD som ett skydd. Här är
en
utvidgad modell av antioxidantpyramid med SOD:
Superoxiddismutas, SOD.
Superoxiddismutas är ett metallinnehållande
enzym som katalyserar omvandlingen av superoxidradikaler
till
väteperoxid
och därigenom spelar en viktig roll i cellens försvar mot
reaktivt
syre. Ämnet har hittills inte kunnat tillföras via födan
men nyligen har det utvecklats en form som motstår de
nedbrytande
enzymerna i mag-tarm kanalen. En ursprungligen fransk
produkt
säljs
även i Sverige nu under namnet Glisodin.
Antioxidanter är ämnen som medverkar
i kroppens försvar mot fria radikaler:
Fria radikaler
Fria radikaler bildas som "biprodukter"
vid kroppens ämnesomsättning. En liten del av det syre
som vi
andas omvandlas till fria radikaler i stället för
kombineras
med födan till vatten och koldioxid. Yttre påverkan som
rökning
eller strålning kan också bidra till bildandet. Fria
radikaler
kan ha både positiva och negativa effekter på olika
kroppsfunktioner
men det är de negativa man brukar lyfta fram som en
risk.
Fria
radikaler har ett ojämnt antal elektroner och de är
starkt
reaktionsbenägna,
det betyder att de strävar efter att bilda par med andra
elektroner.
Fria radikaler anses spela en roll i sjukdomsprocessen
vid flera
sjukdomar,
bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, grå
starr,
artrit, ischemiska skador, inflammation,
neurodegenerativa sjukdomar
som
Parkinson, Alhzeimer, senil demens och alkoholrelaterade
sjukdomar. De
anses också kunna påskynda det naturliga åldrandet.
Se
nedan om bl a E-vitamin!
Antioxidanter
Som skydd och hjälp mot de
negativa fria
radikalerna finns antioxidanter. De tillverkas i
kroppens eget
enzymsystem
men finns framförallt i vår kost. Antioxidanter hittar
man
bland
annat i vitaminerna A, C och E, i vissa fettsyror från
fisk och
jättenattljusolja,
i mineralerna selen, koppar, zink och magnesium.
Kosttillskott har
visat
sig ha sämre verkan mot fria radikaler än "riktig mat"
och
det
är viktigt att påpeka att ett kosttillskott enligt
antioxidantpyramiden
aldrig kan ersätta en kost rik på frukt och
grönsaker.
Moderna
livsmedel
Våra livsmedel är ofta
förändrade
på ett sätt som minskar den antioxidativa effekten.
Fett,
vitaminer,
proteiner och färgämnen förändras eller
förstörs
när man lagrar livsmedel. Syre, fukt, ljus och
tungmetaller
är
faktorer som kan vålla problem i detta sammanhang.
Fettoxidation
orsakad av ljus kan ske antingen genom "ljusinitierad
autooxidation"
eller
genom "fotosensiterad oxidation". I slutet av 70-talet
arbetade jag med
att studera kolesteroloxidation vid Karolinska
Institutet.
Äggpulver
som förvarades ljust oxiderades snabbare till bl a
kolesterol-alfa-epoxid
som är mångdubbelt mera benäget än det vanliga
kolesterolet
att ge upphov till igenproppade kranskärl!. Mycket
låga
halter
av kvicksilver kunde användas för att ytterligare
skynda
på
processen och fungerade då som en katalysator för
oxidationen
( Katalysator=ämne som skyndar på en kemisk process
utan att
förbrukas vid den kemiska reaktionen självt). Ofta
torkades
äggpulvret
genom spraytorkning och med varmluft som hjälp. I
vissa
länder
används en oljebrännare för att alstra varmluften och
då
kommer det en del tungmetaller med som ytterligare
ökar på
oxidationen.
Nyheter
på antioxidantområdet
|
Ifrågasatta antioxidanter lyckades lindra
smärta
2009-01-02 Patienter
med
kronisk pankreatit lider ofta av mycket svåra smärtor.
Nu visar en
studie att antioxidanter kan minska smärtan för dessa
patienter. De positiva effekterna av antioxidanter har
ifrågasatts i flera
studier på senare tid. Nu kommer dock en studie som
pekar
på att
tillskott med antioxidanter kan hjälpa patienter med
kronisk
inflammation i bukspottkörteln, pankreatit.
E-vitamin tycks stärka
immunförsvar hos äldre. Immunförsvaret
hos
en grupp pensionärer som fick tillskott av E-vitamin
förbättrades
enligt en studie från Tufts universitetet i USA.
Åttioåtta
personer slumpades till att få placebo, 60, 200 eller
800 mg
E-vitamin
dagligen i 235 dagar. Ju högre dos försökspersonen fick
desto mer antikroppar producerades som svar på en
vaccination.
Forskarna
rekommenderar kosttillskott till äldre eftersom
vitaminer i
godkända
doser inte är farliga och brister kan gå
odiagnosticerade. JAMA
1997;277:1380-1386,1398-1399
Äldre
mår bra av
E-vitamintillskott En
studie
vid National Institute on Aging i USA har visat att
tillskott av
vitamin
E har mycket gynnsam effekt på äldres hälsa.
Dödligheten
i hjärtsjukdomar minskade med 41% hos de som fick
E-vitamin.
Dödligheten
i cancer minskade med 22%. Totalt minskade dödligheten
med 27%.
(Reuters)
Vitamin E i högdos kan minska
risken
för
hjärtinfarkt hos personer med konstaterad
kranskärlssjukdom,
visar siffror från Cambridge heart antioxidant study,
Chaos.
Huruvida vitamin E, även
kallat a-tokoferol, förebygger hjärtkärlsjukdom har
studerats
av Nigel Stephens och medarbetare vid Cambridge
university, England. I
Chaos, som var dubbelblind, randomiserad och
placebokontrollerad,
deltog
2 002 personer med angiografiskt konstaterad
kranskärlssjukdom. 1
035 personer fick vitamin E i dosen 800 eller 400
enheter per dygn,
medan
967 personer fick placebo. Uppföljningstiden var i
genomsnitt 17
månader.
De som fått vitamin E hade lägre risk för
icke-dödlig
hjärtinfarkt, som drabbade 41 personer i
kontrollgruppen men bara
14 personer i vitamin E-gruppen. Däremot sågs ingen
skillnad
i kardiovaskulär dödlighet. Det är enkelt att få
snabba
svar i korta studier där man ger vitamin E i högdos.
Sådana
studier ger dock aldrig besked huruvida antioxidanter
iden vanliga
maten
minskar risken för hjärtkärlsjukdom. LANCET
1996;347:776-7,
781-6
För mycket vitamin A
kan
ge fosterskador.Vitamin
A och läkemedel baserade på vitamin A -- t ex vissa
acnemedel
-- kan ge fosterskador om de intas i för hög dos under
graviditeten.
Den rekommenderade dagliga maxdosen har nyligen sänkts
efter det
nya
rön från djurförsök . Gravida bör inte
överstiga
3 mg Vitamin A per dag. Detta ligger tre gånger över
det
normala
dagsbehovet. (Ad Vivum)
I antioxidantpyramiden ingår
inte
betakaroten.
Det har som kemiskt ämne inte visats ha några positiva
effekter
som cancerskydd (men inte heller ökat risken för
rökare
att få lungcancer )
Basen är C- och E-vitamin.
Se studien: Antioxidants in human health and
disease. Av B
Halliwell
vid Pharmacology Group, King's College, University of
London,
Publicerad
i Annu Rev Nutr, 1996, 16:, 33-50
"Many dietary
compounds have been suggested to be important
antioxidants: The
evidence
for a key role of vitamins E and C is strong, but that
for carotenoids
and related plant pigments is weaker. Interest is also
growing in the
role
of plant phenolics, especially flavonoids." Exempel på
dessa
ämnen
är pyknogenoler.
Det finns således en hel del stöd
för
att C- och E-vitamin samt en hel del andra naturliga
substanser kan
vara
av värde vid ovan nämnda sjukdomstillstånd. Med
stöd
av resultaten bör man också skriva ut dessa substanser
på
recept men för att få rabatt måste man ha en diagnos
där
det är visat att förskrivningen i så fall är
enligt
vetenskap och beprövad erfarenhet. Vid Tallmogårdens
mottagning
kan man alltså inte skriva ut antioxidanter i
förebyggande
syfte
utan för läkemedelsrabatt måste det först ha
uppstått
en sjukdom.
Nyheter:
Diabetiker har brist på antioxidanterKälla
Duke
University Medical Center Datum
1998-04-20 En amerikansk
forskargrupp från
Duke University har funnit att diabetiker med sk typ2
diabetes
(vuxen-diabetes
eller icke-insulin beroende diabetes) har lägre halt av
antioxidanter
än vad icke-diabetiker har. Forskarna rekommenderar
därför
att diabetiker skall ta antioxidanter som t.ex vitamin C
och vitamin E.
Ny behandlingskombination för
tjocktarmscancer Källa Nature
MedicineDatum 1997-11-25
En amerikanskt forskargrupp
har funnit ett sätt att öka terapieffekten av 5-FUvid
behandling
av tjocktarmscancer. Samtidig injektion av Vitamin E
och
pyrrolidinedithiocarbamat
(PDTC) ökade den anticarcinogena effekten av 5-FU hos möss
som
bar på humantumörer. Flera av mössen fick en
fullständig
regress av sina tumörer. Vitamin E och PDTC är sk
antioxidanter.
Samma effekt erhölls
in vitro när forskarna kombinerade antioxidanterna med
antigen
5-FU
eller ett annat cellgift, doxorubicin.
Tilly J. L. et al. Nature
Medicin, November 1997
Kastan M. New & Views.
Antioxidanter
mot
magkatarr
STOCKHOLM. Antioxidanter kan förebygga
och hämma infektioner av magsårsbakterien Helikobakter
pylori,
enligt studier som gjorts vid Lunds universitet.
Omkring halva den svenska
befolkningen beräknas bära på bakterien som kan ge
magkatarr
och magsår. Resultaten gäller ännu så länge
för möss och det är en bit kvar innan man kan slå
fast att effekten är densamma på människor.
Men Torkel Wadström,
professor vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi vid
Lunds
universitet,
är optimistisk:
- Vårt mål är
att kunna dämpa inflammationer eller helt få bort dem utan
hjälp
av antibiotika, sade Wadström när rönen presenterades i
Stockholm 980915
Vid magkatarr tränger
Helikobakter-bakterierna in mellan cellerna i slemhinnan.
Motståndskraften
minskar och slemhinnan kan börja läcka ut frätande
saltsyra.
Antioxidanter, som C-vitamin, har på möss visat sig
stärka
cellernas fogar så att bakterien inte får fäste.
Infektionen
uteblir eller hämmas. (TT)
Antioxidanter
i vedrök Pressmeddelande
från Chalmers tekniska högskola. 2002-09-17
Rök från traditionell småskalig
vedeldning innehåller ämnen med antioxidantegenskaper. De
kan
troligen motverka hälsoeffekterna av skadliga ämnen i
röken.
Jennica Kjällstrand vid Institutionen
för kemiteknik och miljövetenskap
på Chalmers har studerat organiska ämnen i vedrök, med
särskild inriktning på just dessa ämnen. Den 18
september
försvarar hon sin doktorsavhandling
Antioxidantinnehållande
födoämnen
[ORAC* units per 100 grams**]
|
Fruits |
|
Vegetables |
Prunes |
5770 |
|
Kale |
1770 |
Raisins |
2830 |
|
Spinach |
1260 |
Blueberries |
2400 |
|
Brussels sprouts |
980 |
Blackberries |
2036 |
|
Alfalfa sprouts |
930 |
Strawberries |
1540 |
|
Broccoli florets |
890 |
Raspberries |
1220 |
|
Beets |
840 |
Plums |
949 |
|
Red bell peppers |
710 |
Oranges |
750 |
|
Onions |
450 |
Red grapes |
739 |
|
Corn |
400 |
Cherries |
670 |
|
Eggplant |
390 |
* Oxygen Radical Absorbance
Capacity |
|
**About 3.5 ounces |
Xanthoner
Xanthoner är en speciell sorts ämnen
som finns i naturen och som består av ett sk tricykliskt
aromatiskt
molekylsystem som har antioxidativ effekt.
Mangostanfrukten och
speciellt
dess skal innehåller rikligt med xanthoner. Det saknas
dock
jämförande
studier som skulle kunna om denna frukt har några fördelar
framför
andra antioxidantrika frukter och bär som blåbär och
granatäpple.
Se mera på sidan om mangostanfrukten.
Bacamin
Bacamin ® ger ett dagligt tillskott av naturliga
antioxidanter
från bären havtorn, blåbär, fläderbär,
tranbär, aronia och nypon. Bärens naturliga
sammansättning av antioxidanter är bibehållen genom att
skonsamma processmetoder används. Detta ger en säker,
naturlig och väl sammansatt produkt för hela familjen, och
konsumenten erbjuds nu alla de hälsosamma bären i en och
samma produkt.
Ordinationsmall
Några länkar som belyser antioxidanter.
Antioxidanter
i
maten och kroppen: Information från
Livsmedelsverket vv
Maten
som skyddar mot cancer. Tips från Docrates
cancersjukhus.
Antioxidanter: Information
från Cancerfonden.
http://www.revivabio.se/
Antioxidantprogram
Pomegranate
juice may cut Alzheimer’s risk : Intressant läsning på engelska om
granatäpple och demens.
Om antioxidanter och hjärtat:
Aftonbladet Hälsa: https://www.aftonbladet.se/halsa/a/yE76Or/kosttillskott-kan-motverka-hjartsjukdom-bromsa-aldrande
Tillbaka
till Startsidan
Bertil
Dahlgren,
uppdaterad 2024-07-18
|