Receptsidan

Här följer ett urval av recept från Tallmogårdens tidigare hälsohemsverksamhet.
 
 
Den här sidan tillhör Bertil Dahlgren
Nästa sida
Föregående sida
Slumpvis vald sida
Alla sidor i ringen

 
 
Slumvald | Lista föregående 5
Lista nästa 5 | Lista alla
| Slumvald | Nästa>
Recepsamlingsringen
administreras av Eva Rosqvist
V e g e t a r i s k    k o s t
  Laktovegetabilisk kost
Innehåller förutom vegetabilier även måttliga mängder mjölkprodukter.  Vegankost 
Utesluter samtliga animaliska produkter inkl mjölk och honung.
 
Varmrätter:  Dr Aly´s Tartosell
Gratäng med bönor och tomat
Kåldolmar
Selleripudding
Sojavegetter med kantarellsås
Svampfylld squash
Ugnsbakad potatis med morotsstuvning
Sallader
Drycker
Glutenfritt Glutenfritt
PEPPARKAKOR


Kåldolmar

1 litet vitkålshuvud
 

Fyllning 
  • 2 dl kokt råris
  • 1 hackad paprika 
  • 1 dl kokt hirs 
  • 1/2 gul lök
  • 2-3 msk hackad dill 
  • 1 msk tomatpuré
  • riven ost
  • vitam-ströbuljong
  • Såsen
  • 4 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl (glutenfritt: rismjöl)
  • tamari
  • lite grädde 
  • några droppar lönnsirap
  • (koriander, kummin att krydda såsen med)
  • Gör så här: Förväll kålbladen i kokande vatten några minuter. Blanda ihop fyllningen och smaka av. Lägg en klick fyllning på varje blad och rulla ihop dem. Lägg dolmarna på ett ugnssäkert fat och stek dem i 200 grader i 20-25 min.

    Såsen: Rör ut mjölet i lite av grönsaksspadet och rör ned det i den heta buljongen. Koka upp under omrörning och låt den sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med saltet, grädden och lönnsirapen.


    Gratäng med bönor och tomat
    • 350 g blötlagda vita bönor
    • 1 finhackad lök
    • 1 msk olja
    • 2 krossade vitlöksklyftor
    • 1 burk tomater, avrunna
    • 2 msk tomatpure
    • salt och peppar
    • 50 g margarin eller olja
    • 3/4 dl vetemjöl
    • 51/2 dl sojamjölk
    • 25 g vegansk Parmesanost (Parmazano)
    • 50 g riven smältbar sojaost
    • 1/2 kryddmått mald muskotblomma
    Koka bönorna i osaltat vatten 1 1/2 timme. Låt dem rinna av.
    Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare några minuter. Blanda i tomaterna och tryck sönder dem litet med baksidan av en sked. Tillsätt tomatpure och krydda. Blanda i bönorna och häll allt i en smord ugnsäker form.
    Sås: Smält margarinet i en gryta, rör i mjölet och späd med mjölken, litet i taget, under omrörning. Koka upp och låt sjuda 10 minuter, rör då och då. Blanda i Parmazano och hälften av den rivna sojaosten, smaka av med salt, peppar och muskotblomma.
    Häll såsen över bönorna, strö över resten av osten och grädda i 200 graders ugnsvärme 15-20 minuter eller tills sojaosten fått färg. Servera med någon grönsak.

    Dr Aly´s Tartosell

    • 2 st rotselleri
    • 1 burk Tartex med örter 115 g
    • 3 tomater
    • oregano
    • 1½ dl riven ost
    Skala rotsellerin och skär den i skivor ca 1 cm tjocka. Det ska bli 8 skivor. Förväll dem ca 5 min i kokande vatten. (De ska fortfarande vara fasta) Lägg skivorna i en smord ungssäker form. Fördela tartexen på sellerin. Skär tomaterna i skivor och lägg dem på tartexen. Krydda med oregano. Strö den rivna osten över. Gratinera i ugn vid 250 grader ca 10 min. Servera med kokt potatis och någon sallad.

    Selleripudding

    • 2 dl okok råris
    • 3 dl selleri
    • 1 stor lök
    • 1 msk soyamjöl
    • vitam (kryddsalt)
    • ströbröd
    Koka riset, mjuka löken och sellerin. Salta efter smak. Blanda allt och lägg i en form och strö ströbröd över. Grädda 200 grader i 30 minuter. 
    Ugnsbakad potatis med morotsstuvning
    • 8-12 potatisar
    • Bregott
    • sesamfrön
    Dela den borstade och tvättade potatisen mitt itu. Pensla med Bregott och doppa i sesamfröna. Baka potatishalvorna i mitten av ugnen tills de är mjuka, 30-40 min i 200-225 graders ugnsvärme.
    • 6 dl morötter
    • 1 gul lök
    • 1½ msk vetemjöl
    • 2½-3 dl mjölk (Du kan också använda hälften mjölk och hälften buljong)
    • vitam
    • persilja
    • salvia
    Riv morötterna grovt och hacka löken. Låt grönsakerna ångkoka tills de känns mjuka. Strö över vetemjölet och späd med mjölken. Låt koka i 3-4 min. Smaksätt och strö till sist över persiljan.

    Serveras med kokt broccoli eller gröna ärter.

      Vegan: Byt ut mjölken mot mandel- eller sesammjölk.
      Gluten: Vetemjölet kan bytas mot bovetemjöl eller maizenamjöl.

    Sojavegetter med kantarellsås
    • ½ l kokta sojabönor
    • 2,5 dl skalad kokt potatis
    • 2,5 dl kokt råris
    • 1 stor gul lök
    • ½ dl bovetemjöl
    • 1 morot
    • lite dill
    • vitam ströbuljong
    Sojabönorna läggs i blöt, helst 2 dagar före. Vattnet hälls av efter 1 dygn och bönorna får stå i kylen till de kokas. Löken och moroten kokas och allt males och blandas med det kokta råriset. Krydda och arbeta samman alltihopa till en färs. Provstek en vegett för att se om smaken och konsistensen är bra.

    Såsen

    • 300-400 g kantareller
    • lite smör att steka svampen i
    • 2 dl grönsaksbuljong
    • 2 dl mjölk
    • 2 msk biologiskt odlat vetemjöl
    • 1 tsk Plantaforce, koncentrerad buljongpasta
    Fräs svampen i lite fett, strö över mjölet, späd med buljongen och mjölken och tillsätt buljongpastan. Låt koka några miuter och smaka av.
      Vegansåsen: Sesam, mandeldryck blandat med grönsaksbuljong,
      Gluten: bovetemjöl

    Svampfylld squash    4 port

    • 1 stor eller 2 små squash
    • 1 gul lök
    • 300-400g färsk eller djupfryst svamp
    • 1 msk olja eller smör
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 dl mjölk
    • 1 msk tomatpuré
    • 2-3 tsk lantbuljong örtsalt
    • 1-2 krm paprikapulver
    • ev 1 pressad vitlöksklyfta
    • 1 dl riven ost eller 1 msk sesamfrön
    Dela squashen på längden. Gröp ur köttet försiktigt med en sked och hacka det. Skala och hacka löken fint. Skiva svampen. Fräs lök och svamp i fettet på svag värme några minuter. Tillsätt squashköttet och låt det fräsa en stund. Rör ut mjölet i en del av mjölken. Häll i mjölken i grytan och vispa ner mjölkredningen. Smaksätt med tomatpuré, vitam och och paprikapulver. Tillsätt squashkött och eventuellt vitlök. Låt stuvningen sjuda på svag värme några min. Fördela stuvningen i squashskalen och strö över riven ost eller sesamfrön. Gratinera i 225 grader i ca 20 min. Servera råris och sallad till.


    Glutenfritt
     

    PEPPARKAKOR

    75 g mjölkfritt margarin eller smör
    1 dl strösocker
    1 dl brun farin
    1 dl kallt vatten
    7 dl Semper finmix
    1 tsk bakpulver
    kanel, ingefära och malda nejlikor efter eget tycke och smak.

    Rör ihop margarin och socker. Tillsätt övriga ingredienser.
    Låt degen vila svalt över natten.
    Kavla ut och ta ut figurer.
    Grädda i 225 grader 5-7 minuter
     
     
     



    TANT ELSA HAR RECEPTET
    Om du vill ha pigga förslag på vad du kan göra med den där
    broccolin och ostkanten som skräpar i kylskåpet ska du gå till
    Tant Elsa och fråga. Knappa in vad du vill använda för ingredienser
    så talar Tant Elsa om för dig vad du kan göra för gott av det.
    -- http://www.hj.egmont.se/mat/elsa2.html

    MEALS FOR YOU
    En site där allt är interaktivt och kategoriserat in absurdum.
    Hur ofta väljer du mat efter halten magnesium? Har du längtat
    efter en site som knåpar ihop en inköpslista åt dig, anpassad
    efter antalet portioner, det mätsystem du vill använda och den
    affär du vill gå till? Vart du än tittar är det meningen att
    du ska fatta beslut och det blir ganska rörigt. Men om du
    bortser från det är siten en utmärkt resurs när du verkligen
    vill ha tips om t.ex. diabetikermat eller särskilt proteinrik
    föda.
    -- http://www.mymenus.com/
     
     



     Det finns flera recepttips att hitta på andra hemsidor. Här kommer ett urval:

    Receptlänkar
    vegetariska sidan, om vegetarisk mat
    Tjäna på att veta - Vegetarisk Mat (från KF:s provkök)
    Veg-Sweden Elias Bröms veganrecept 
    Receptsidan Från Astma och Allergiföreningen 
    passagen Hälsa har också en kokbokssida 
    GLUTEN OCH MJÖLKFRIA RECEPT  från ALTERNATIVET
    Till Madde`s Hemsida  Denna sida handlar om Celiaki - Glutenintolerans

    Länkar mest om mat
    Soja på gott och ont

    Du är välkommen att tips om andra receptsamlingar med hälsosam mat. 



    Tillbaka till Helhetsdoktorn 
    Bertil Dahlgren uppdaterat 021201