Receptsidan
Här följer ett urval av
recept från Tallmogårdens tidigare hälsohemsverksamhet.
V
e g e t a r i s k k o s t |
Laktovegetabilisk kost
Innehåller förutom vegetabilier även måttliga
mängder mjölkprodukter.
Vegankost
Utesluter samtliga animaliska produkter inkl
mjölk och honung.
Kåldolmar
1 litet vitkålshuvud
Fyllning
2 dl kokt råris
1 hackad paprika
1 dl kokt hirs
1/2 gul lök
2-3 msk hackad dill
1 msk tomatpuré
riven ost
vitam-ströbuljong
|
Såsen
4 dl buljong
2 msk vetemjöl (glutenfritt: rismjöl)
tamari
lite grädde
några droppar lönnsirap
(koriander, kummin att krydda såsen med)
|
Gör så här: Förväll kålbladen i kokande
vatten några minuter. Blanda ihop fyllningen och smaka av. Lägg
en klick fyllning på varje blad och rulla ihop dem. Lägg dolmarna
på ett ugnssäkert fat och stek dem i 200 grader i 20-25 min.
Såsen: Rör ut mjölet i lite av grönsaksspadet
och rör ned det i den heta buljongen. Koka upp under omrörning
och låt den sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med saltet, grädden
och lönnsirapen.
Gratäng
med bönor och tomat
-
350 g blötlagda vita bönor
-
1 finhackad lök
-
1 msk olja
-
2 krossade vitlöksklyftor
-
1 burk tomater, avrunna
-
2 msk tomatpure
-
salt och peppar
-
50 g margarin eller olja
-
3/4 dl vetemjöl
-
51/2 dl sojamjölk
-
25 g vegansk Parmesanost (Parmazano)
-
50 g riven smältbar sojaost
-
1/2 kryddmått mald muskotblomma
Koka bönorna i osaltat vatten 1 1/2 timme. Låt dem rinna
av.
Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt vitlök och fräs
ytterligare några minuter. Blanda i tomaterna och tryck sönder
dem litet med baksidan av en sked. Tillsätt tomatpure och krydda.
Blanda i bönorna och häll allt i en smord ugnsäker form.
Sås: Smält margarinet i en gryta, rör i mjölet
och späd med mjölken, litet i taget, under omrörning. Koka
upp och låt sjuda 10 minuter, rör då och då. Blanda
i Parmazano och hälften av den rivna sojaosten, smaka av med salt,
peppar och muskotblomma.
Häll såsen över bönorna, strö över
resten av osten och grädda i 200 graders ugnsvärme 15-20 minuter
eller tills sojaosten fått färg. Servera med någon grönsak.
Dr Aly´s Tartosell
-
2 st rotselleri
-
1 burk Tartex med örter 115 g
-
3 tomater
-
oregano
-
1½ dl riven ost
Skala rotsellerin och skär den i skivor ca 1 cm tjocka. Det ska
bli 8 skivor. Förväll dem ca 5 min i kokande vatten. (De ska
fortfarande vara fasta) Lägg skivorna i en smord ungssäker form.
Fördela tartexen på sellerin. Skär tomaterna i skivor och
lägg dem på tartexen. Krydda med oregano. Strö den rivna
osten över. Gratinera i ugn vid 250 grader ca 10 min. Servera med
kokt potatis och någon sallad.
Selleripudding
-
2 dl okok råris
-
3 dl selleri
-
1 stor lök
-
1 msk soyamjöl
-
vitam (kryddsalt)
-
ströbröd
Koka riset, mjuka löken och sellerin. Salta efter smak. Blanda
allt och lägg i en form och strö ströbröd över.
Grädda 200 grader i 30 minuter.
Ugnsbakad
potatis med morotsstuvning
-
8-12 potatisar
-
Bregott
-
sesamfrön
Dela den borstade och tvättade potatisen mitt itu. Pensla med Bregott
och doppa i sesamfröna. Baka potatishalvorna i mitten av ugnen tills
de är mjuka, 30-40 min i 200-225 graders ugnsvärme.
-
6 dl morötter
-
1 gul lök
-
1½ msk vetemjöl
-
2½-3 dl mjölk (Du kan också använda hälften
mjölk och hälften buljong)
-
vitam
-
persilja
-
salvia
Riv morötterna grovt och hacka löken. Låt grönsakerna
ångkoka tills de känns mjuka. Strö över vetemjölet
och späd med mjölken. Låt koka i 3-4 min. Smaksätt
och strö till sist över persiljan.
Serveras med kokt broccoli eller gröna ärter.
Vegan: Byt ut mjölken mot mandel- eller sesammjölk.
Gluten: Vetemjölet kan bytas mot bovetemjöl eller maizenamjöl.
Sojavegetter
med kantarellsås
-
½ l kokta sojabönor
-
2,5 dl skalad kokt potatis
-
2,5 dl kokt råris
-
1 stor gul lök
-
½ dl bovetemjöl
-
1 morot
-
lite dill
-
vitam ströbuljong
Sojabönorna läggs i blöt, helst 2 dagar före. Vattnet
hälls av efter 1 dygn och bönorna får stå i kylen
till de kokas. Löken och moroten kokas och allt males och blandas
med det kokta råriset. Krydda och arbeta samman alltihopa till en
färs. Provstek en vegett för att se om smaken och konsistensen
är bra.
Såsen
-
300-400 g kantareller
-
lite smör att steka svampen i
-
2 dl grönsaksbuljong
-
2 dl mjölk
-
2 msk biologiskt odlat vetemjöl
-
1 tsk Plantaforce, koncentrerad buljongpasta
Fräs svampen i lite fett, strö över mjölet, späd
med buljongen och mjölken och tillsätt buljongpastan. Låt
koka några miuter och smaka av.
Vegansåsen: Sesam, mandeldryck blandat med grönsaksbuljong,
Gluten: bovetemjöl
Svampfylld squash
4 port
-
1 stor eller 2 små squash
-
1 gul lök
-
300-400g färsk eller djupfryst svamp
-
1 msk olja eller smör
-
2 msk vetemjöl
-
2 dl mjölk
-
1 msk tomatpuré
-
2-3 tsk lantbuljong örtsalt
-
1-2 krm paprikapulver
-
ev 1 pressad vitlöksklyfta
-
1 dl riven ost eller 1 msk sesamfrön
Dela squashen på längden. Gröp ur köttet försiktigt
med en sked och hacka det. Skala och hacka löken fint. Skiva svampen.
Fräs lök och svamp i fettet på svag värme några
minuter. Tillsätt squashköttet och låt det fräsa en
stund. Rör ut mjölet i en del av mjölken. Häll i mjölken
i grytan och vispa ner mjölkredningen. Smaksätt med tomatpuré,
vitam och och paprikapulver. Tillsätt squashkött och eventuellt
vitlök. Låt stuvningen sjuda på svag värme några
min. Fördela stuvningen i squashskalen och strö över riven
ost eller sesamfrön. Gratinera i 225 grader i ca 20 min. Servera råris
och sallad till.
Glutenfritt:
PEPPARKAKOR
75 g mjölkfritt margarin eller smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 dl kallt vatten
7 dl Semper finmix
1 tsk bakpulver
kanel, ingefära och malda nejlikor efter eget tycke och smak.
Rör ihop margarin och socker. Tillsätt övriga ingredienser.
Låt degen vila svalt över natten.
Kavla ut och ta ut figurer.
Grädda i 225 grader 5-7 minuter
TANT ELSA HAR RECEPTET
Om du vill ha pigga förslag på vad du kan göra med
den där
broccolin och ostkanten som skräpar i kylskåpet ska du
gå till
Tant Elsa och fråga. Knappa in vad du vill använda för
ingredienser
så talar Tant Elsa om för dig vad du kan göra för
gott av det.
-- http://www.hj.egmont.se/mat/elsa2.html
MEALS FOR YOU
En site där allt är interaktivt och kategoriserat in absurdum.
Hur ofta väljer du mat efter halten magnesium? Har du längtat
efter en site som knåpar ihop en inköpslista åt
dig, anpassad
efter antalet portioner, det mätsystem du vill använda
och den
affär du vill gå till? Vart du än tittar är
det meningen att
du ska fatta beslut och det blir ganska rörigt. Men om du
bortser från det är siten en utmärkt resurs när
du verkligen
vill ha tips om t.ex. diabetikermat eller särskilt proteinrik
föda.
-- http://www.mymenus.com/
Det finns flera recepttips att hitta på andra hemsidor.
Här kommer ett urval:
Receptlänkar
vegetariska
sidan, om vegetarisk mat
Tjäna på
att veta - Vegetarisk Mat (från KF:s provkök)
Veg-Sweden
Elias Bröms veganrecept
Receptsidan
Från Astma och Allergiföreningen
passagen
Hälsa har också en kokbokssida
GLUTEN OCH
MJÖLKFRIA RECEPT från ALTERNATIVET
Till
Madde`s Hemsida Denna sida handlar om Celiaki - Glutenintolerans
Länkar mest om mat
Soja på
gott och ont
Du är välkommen att tips om andra receptsamlingar med hälsosam
mat.
Tillbaka till Helhetsdoktorn
Bertil Dahlgren uppdaterat 021201
|