Sallader
Avocadosallad
3-4 avocado
2 tomater
isbergssallat
några cm purjolök
2,5 dl gräddfil
örtsalt
Skala och skär avocadon i stora bitar, tärna
tomatema, strimla sallaten grovt och finstrimla purjolöken Blanda
med gräddfil och örtsalt.
Grön sallad
i röd sås
1 grön paprika
0,5 slanggurka
några cm purjolök
isbergssallat
(3/4 dl mild ost i tärningar)
0,5 dl hackade cashewnöttcr
Salladssås:
2 dl grädåfil
0,5 dl tomatpuré
en nypa dragon
Tärna paprikan och gurkan, strimla purjolöken
och sallatsbladen. Tillsätt ost och nötter. Blanda med dressingen.
Kesosallad 1
2 dl keso
1 dl gräddfil
0,5 tsk örtsalt
2 dl riven selleri
1 dl cashewnötter
2 äpplen
Riv sellerin och skär äpplen i tärningar.
Grovhacka nötterna. Blanda keso, gräddfil och örtsalt. Blanda
allt och servera.
Kesosallad 2
250 g keso
4-5 skivor ananas
3-4 msk hasselnötter
0,5-1 dl apelsinjuice
eventuellt strödadlar
Skär ananasen i små bitar. Hacka hasselnötterna
grovt. Blanda keso, ananas, nötter och apelsinjuice. Blanda eventuellt
i strödadlar.
Kesosallad 3
250 g keso
200 g färska champinjoner
1 klyfta vitlök
örtsalt
dill
Skiva champinjonerna och blanda ner i keson. Pressa vitlöken
och smaksätt med örtsalt och klippt dill.
Kesosallad 4
250 g keso
1 röd paprika
1 avocado
0,5 tsk Receptsenap
1 dl filmjölk
Hacka paprikan och avocado i tärningar. Blanda senapen
med keso och filmjölk. Blanda.
Mimosasallad
2 äpplen
1 gurka
150 g kokt eller färsk bladselleri
2 dl krossad ananas
100 g sparris
Sås:
3 dl gräddfil
2-3 tsk Receptsenap
örtsalt
Skär äpplen, gurka och selleri i tärningar,
sparrisen i bitar. Rör ned senapen i gräddfilen och smaksätt
med örtsalt. Häll såsen över grönsakerna och
frukten. Blanda väl.
Festlig mimosasallad
3 dl kokt selleri
2 dl gurka
1 päron
2 dl ananas
2 dl vindruvor
Sås:
1 dl grädde
1 dl gräddfil
1 tsk citronsaft
1 tsk sellerisalt
Skär selleri, gurka, päron och ananas
i tärningar. Halvera druvorna och plocka bort eventuella kärnor.
Vispa grädden och blanda med gräddfilen. Smaksätt med citron
och sellerisalt. Blanda.
Maritas sallad
2 hg färska champinjoner
1 dl ärter
1 dl kryddgurka
1 burk sparris
4-5 tomater
dill
Dressing:
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
sellerisalt
Skär champinjonerna i skivor och hacka kryddgurkan.
Skär sparrisen i bitar och tomaterna i klyftor. Varva i en skål,
häll på dressingen och garnera med dill.
Päronsallad - jättegod
4 päron
1 dl valnötskärnor
några blad isbergssallat
1 dl tärnade ostkuber
2 dl gräddfil
2 tsk pressad citron
örtsalt
Skär päronen i medelstora tärningar, strimla
sallatsbladen och blanda allt.
Tallmogårdens
potatissallad
8-10 potatisar
en halv purjolök
2 dl gräslök eller gul lök
Dressing:
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
2-3 tsk Receptsenap
Vitam Allkrydda
2 msk olja
Koka potatisen. Skala och skär den i skivor eller
tärningar. Strimla purjon och klipp gräslöken fint (eller
finhacka den gula löken). Blanda dressingen och häll den över
potatisen och löken.
Tallmogårdens rödbetssallad
2-3 dl kokta, hackade rödbetor
2 dl kryddgurka
en halv gul lök
1-2 äpplen
Dressing:
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
1 msk vatten
örtsalt
Finhacka löken. Skär äpplen och gurka
i tärningar och blanda allt med dressingen.
Sellerisallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 päron
en halv färsk fänkål
Dressing:
1,5 dl gräddfil
1 tsk senap
örtsalt
Riv sellerin grovt och skär päronen i mindre
bitar. Finhacka fänkålen. Blanda dressingen och häll över
salladen.
Sallad exklusiv
2 dl ärter
2 dl sparris
1 avocado
1 dl dillgurka
1 hg champinjoner
2 tomater
1 paprika
gurkspad
örtsalt
Skär sparrisen i bitar. Skala avocadon och skär
den och de övriga ingredienserna i strimlor. Smaksätt med örtsalt
och gurkspad.
Sädsallad
2-3 dl kokta eller groddade vetekorn
2-3 dl kokta rödbetor
1 dl ärter
2 små kryddgurkor
1 liten bit purjolök
0,5-1 tsk örtsalt
1 msk citron
Hacka rödbetorna och kryddgurkan. Finstrimla purjolöken.
Blanda alltsammans och häll över citron. Smaksätt med örtsalt.
Tzatsikisallad
en halv gurka
(oliver)
5 dl gräddfil eller filmjölk
1-2 vitlöksklyftor
örtsalt
Låt filmjölken filtreras genom ett kaffefilter
eller silduk cirka 1 timme. Pressa vitlöksklyftorna i filen. Smaksätt
med örtsalt. Riv gurkan fint och blanda i. Skiva eventuellt oliver
och blanda i.
Vitkål/banansallad
4 dl vitkål
2 bananer
Dressing:
1 dl gräddfil
2 msk citronsaft
Riv vitkålen grovt, mosa bananerna och blanda med
dressingen.
Waldorfsallad
3 dl selleristjälkar eller rotselleri
2 päron
3-4 msk valnötter
1,5 dl gräddfil
örtsalt
Skär selleri och päron i fina tärningar.
Hacka valnötterna grovt och blanda alla ingredienserna med gräddfilen.
Ärt-purjo sallad
3-4 dl gröna ärter
4-5 tomater
1 bit pujolök
1 sallatshuvud (0,5 isberg)
120 g ost
Dressing:
1 msk citron
2 msk olja
sellerisalt
Skär tomaterna i klyftor, skär purjolöken
och sal laten i strimlor. Skär osten i tärningar. Blanda grönsakerna
och osten. Blanda dressingen och häll över.
Grön sallad
2 dl klippt persilja
2 dl finskuren grnönkål
1 dl klippt dill
2 dl alfalfagroddar
1-2 dl finskuren purjolök
3-4 fint hackade vitlöksklyftor
2 dl kokta kalla sojabönor eller linser
1 hackad grön paprika
1 hackat äpple
1 dl mjölksyrad gurka
2 dl keso utrörd med 2 dl lättfil
smaksatt med örtsalt och dragon
tomatskivor
Blanda alla ingredienserna och rör ner kesoså
en. Täck över och låt salladen dra cirka 1 timme i kylen.
Garnera med tomatskivor strax före serveringen.
Rissallad med rödbetor
1 dl kokt kallt ris
1 dl finhackade rödbetor
1 dl finhackad persilja
2 dl alfalfagroddar
2 dl gräddfil
1 tsk riven pepparrot
Blanda riset med rödbetshacket. Smaksätt grädd
filen med pepparroten. Lägg upp rödbetssalladen och strö
persilja över. Lägg groddarna runt fatet och servera gräddfilen
till.
Sallad med vita bönor
3 dl kokta vita bönor
1 gullök
1 mjölksyrad gurka
1 röd paprika
1 msk olja
1 msk vatten
pressad citron
örtsalt
Hacka löken och blanda sedan ihop alla ingredienser.
Paprikan kan bytas ut mot exempelvis tomat. Krydda med örtsalt.
Kikärtssallad
1 burk majskorn
1 sallatshuvud1 bit purjolök
4 tomater
2 dl kokta, kalla kikärter
Sås:
3 dl gräddfild
0,5 tsk örtsalt
3 msk persilja
Häll av spadet från majskornen. Skölj
och ansa grönsakerna. Plocka isär sallaten. Skär purjolöken
i strimlor och tomaterna i bitar. Blanda samman såsen och servera
till salladen
Överst på
sidan
Tillbaka till receptsidan
Tillbaka till Helhetsdoktorn
|