Folsyra och
graviditet, tips nr 9 av
Helhetsdoktorn
Nytt stöd
för värdet av Folsyra och B-vitaminer.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17414
Det tar tid innan en allmän rekommendation om
B-vitaminer till i första hand gravida kommer ut men nu
finns det ytterligare stöd från internationella
välgjorda studier. Se t.ex. en aktuell artikel i
Läkartidningen med rubriken
Sverige bör införa
obligatorisk folsyraberikning
Där Margaretha Jägerstad,
professor emerita, institutionen för
livsmedelsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet,
Uppsala, refererar till bedömningar från 2
internationella expertgrupper.
Den ena gruppen visade att dietärt folatintag
har en svag statistiskt säkerställd skyddande
effekt mot pankreas- och esofaguscancer samt kolorektal
cancer.
Den andra gruppen fokuserade på cancerrisker vid
höga folsyraintag (>1 mg/dag) utan att finna
entydiga resultat eller signifikanta samband.
Det är hög tid för ansvariga myndigheter
att ompröva beslutet om att inte införa
folsyraberikning enligt professor Jägerstad.
Tidigare texter, tyvärr flera
år gamla. Hur många barn har inte fötts
med livslånga handikapp i onödan p.g.a.
tröghet i systemen och svårigheter att forska
på icke patenterabara substanser, i detta fallet
naturliga B-vitaminer: Hur stort är antalet
föräldrar som har fått sina
graviditetsönsningar slagna i spillror pga upprepade
missfall?
Följande information har gått ut till
mödravårdscentraler och kvinnoläkare. Dock
är de ännu viktigare för kvinnor som
ännu inte har fått kontakt eftersom det är
folsyraintaget före graviditet som är viktigt.
Jag märker vid föreläsningarna att de
flesta unga kvinnor inte känner till följande
fakta:
Rekommendation om
folsyra och graviditet.
Livsmedelsverket och
Socialstyrelsen har gemensamt gett ut en rekommendation
om folsyra och graviditet. I vissa länder - dock
inte i norden - med hög risk för
missbildningar i centrala nervsystemet såsom spina
bifida (ryggmärgsbråck) och anencefali
(svår hjärnmissbildning) har man visat att
risken för dessa fosterskador kan minskas om den
gravida kvinnan tidigt i graviditeten intar extra doser
av vitaminet folsyra.
Forskningen har gjort
framsteg och en expertgrupp håller på att
utvärdera aktuella rapporter, men är ännu
inte helt klar. Redan nu vill man
dock säga att gravida kvinnor och de som planerar
graviditet bör öka sitt dagsintag från
200 till 400 µg per dag. Det krävs då
rikligt med frukt, grönsaker och rotsaker,
särskilt spenat, kål, bönor, bär
och apelsiner. Apoteken säljer nu
tabletter med 400 µg folsyra, liksom
hälsokosthandeln.
Mottagare:
Mödravårdscentraler och gynekologer
Aktuellt i
folsyrafrågan
Följande information
utgick från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen
gemensamt.
Kort bakgrund
Under de senaste åren har
sambandet mellan intaget av vitaminet folsyra och risken
för missbildningar i centrala nervsystemet (spina
bifida och anencephali) blivit föremål för
många vetenskapliga undersökningar,
diskussioner i expertgrupper och i vissa länder har
nationella åtgärdsprogram utarbetats.
Bakgrunden är den att man i länder och
områden med en hög risk för denna typ av
fosterskador (> 1 barn med denna typ av fosterskada per
1 000 födslar) har visat att om kvinnor, i samband
med att de blir gravida, intar ca 400 mikrogram (µg)
folsyra extra, så minskar risken för dessa
fosterskador. Det är dock ej säkerställt om
denna riskminskning även gäller för
lågriskområden (< 1 fall per 1 500
födslar), dit Sverige och övriga nordiska
länder sannolikt hör.
Man har också
uppmärksammat att folsyra kan minska bildningen av
homocystein, en omvandlingsprodukt från aminosyran
methionin, som på goda grunder anses vara en
riskfaktor när det gäller
hjärtkärlsjukdomar.
Forskningen har nyligen
gjort ett genombrott, i och med att man har identifierat
den gen, som leder till att låga folatnivåer
i serum resulterar i förhöjda
homocysteinnivåer. Sannolikt ingår denna gen
i den komplexa generiska bakgrunden till
nervrörsdefekter och hjärtkärlsjukdomar.
Inom detta område pågår dock en
intensiv forskning och det är exempelvis oklart hur
gener fördelar sig hos befolkningen i olika
länder.
Vad händer i andra
länder?
I samtliga nordiska länder
pågår nu diskussioner vad gäller
rekommendationer till kvinnor som tänker bli gravida.
I bl a USA, Storbritannien, Australien (och speciellt i
Västaustralien), Nederländerna och Tyskland har
olika myndigheter gett rekommendationer att fertila
kvinnor bör öka sitt intag av folsyra till 400
µg per dag eller därutöver genom en
ökad konsumtion av folsyrarika livsmedel och i
många fall också genom att inta kosttillskott
innehållande 400 µg folsyra. I några
länder finns redan folsyraberikade livsmedel. Det
bör dock betonas att flera av dessa länder
är s k högriskområden.
Vad sker i Sverige?
I vårt land finns flera
internationellt ledande forskare inom detta område,
och dessa är nu engagerade i en arbetsgrupp, som
tillsatts av Folkhälsoinstitutets och
Livsmedelsverkets "Expertgrupp för Kost- , Motions-
och Hälsofrågor". En viktig uppgift för
arbetsgruppen är att värdera de vetenskapliga
rapporter, som publicerats under de senaste åren,
och som i vissa fall kan vara motsägelsefulla.
Expertgruppen skall sedan ta ställning till sambanden
mellan folatintag och risk för missbildningar i
centrala nervsystemet respektive
hjärtkärlsjukdom hos den svenska befolkningen
och föreslå åtgärder, inklusive en
eventuell berikning med folsyra. Effekten av ett ökat
folsyraintag på frekvensen av missbildningar i
centrala nervsystemet hos den svenska befolkningen är
ännu i dagsläget oklar. Redan nu kan emellertid
följande sägas om kostrekommendationer och
supplementering:
Rekommendationer till
gravida kvinnor och kvinnor som planerar graviditet
Det
är alltid bra att äta rikligt med frukt, olika
grönsaker och rotsaker. Under graviditeten
ökar folsyrabehovet till det dubbla, vilket
innebär en ökning av det rekommenderade intaget
från 200 µg per dag till 400 µg per dag.
Kostundersökningar gjorda i Sverige på senare
år visar att folsyranivån i blandad kost
ligger runt 100 µg per
1 000 kcal. För att komma upp i 400 µg per dag krävs
rikligt med frukt, olika grönsaker och rotsaker. I
det här sammanhanget är bladgrönsaker, inte
minst spenat, olika slag av kål, bönor,
bär och apelsiner speciellt folsyrarika. Även
grovt matbröd bakat på jäst samt
mjölk- och kulturmjölksprodukter är goda
källor.
Apoteken kommer i
början av maj-96 att börja sälja
tabletter innehållande 400 µg folsyra som
är avsedda för kvinnor i fertil ålder.
Myndigheterna vill idag avvakta den ovan nämnda
utredningen och kan därför i nuläget inte
officiellt aktivt rekommendera kvinnor som tänker
skaffa barn, att supplementera med kosttillskott.
Myndigheterna anser dock att det inte finns några
risker med ett extra intag av 400 µg folsyra per
dag, vilket de kvinnor som frågar och vill
påbörja egen behandling bör upplysas
om.
Nedan
följer en tabell över några folsyrerika
livsmedel. Innehåll i µg per 100g
Spenat, fryst |
120 |
Nässlor |
194 |
Fryst
brysselkål |
123 |
Tofu
(sojabönsost) |
130 |
Röda
bönor, kokta |
130 |
Linser, kokta |
181 |
Kikärter,
kokta |
172 |
Jordnötter |
105 |
Jordgubbar, nypon |
upp tilll 150 |
Hallon, Havtorn |
30-50 |
|
|
Bär har visat sig
vara goda källor för folat och extra
folatrika är jordgubbar och nypon med
folathalter upp till 150 µg per 100 g.
Hallon och havtorn är medelgoda källor med
30–50 µg per 100 g, medan
blåbär, körsbär, vinbär och
aronia innehåller från 20 µg
ner till 10 µg per 100 g. Regelbundna
studier av folat i jordgubbar och
nypon har påvisat
variationer mellan sort, mognadsgrad och
odlingsår.
Folatinnehållet
är stabilt i färska jordgubbar under
kyllagring och vid kommersiell processning till sylt
och kräm, medan det minskar snabbare vid
rumstempererad lagring. I nypon har innehållet
av folat och askorbinsyra följts under
torkningsprocessen och visat sig vara beroende av
vattenhalten. Nypon bör därför torkas
vid hög temperatur (>85 ?C) och skivas
före torkningen för att sänka
vattenhalten så fort
som möjligt.
Egen kommentar:
Nu har det snart gått
ett år sedan rekommendationerna gick ut men
informationen har inte kommit ut tillräckligt. Det
visar återigen värdet av ett riktigt intag av
grönsaker. Förutom folsyra finns det flera
ämnen i kosten som har stor betydelse för en
normal fosterutveckling, bl a zink. Tallmogården
kan utnyttjas inte bara vid sjukdom och rehabiliteringen
utan också för att få en god grund
för ett föräldraskap.
Referens: Reinhold Kihlberg:
Folsyra skyddar mot neuralrörsdefekt. Alla kvinnor
i fertil ålder bör öka sitt
folsyraintag. Läkartidningen 1995;6 508-512.
Tilläggas kan att
kosttillskottet Herbalife bara ger 100 µg folsyra
trots att preparatet marknadsförs med informationen
"allt du behöver". I själva verket
innebär det kanske en fördubblad risk för
ryggmärgsbråck att hålla en
Herbalifediet före en graviditet.
Om alla
svenska kvinnor följde dessa råd skulle kanske
25 människor per år räddas från ett
livslångt handikapp. Sannolikt har folsyrabrist
betydelse vid en hel del andra utvecklingsrubbningar som
man inte så lätt kan känna igen och
värdet torde vara mycket större än när
man bara ser på effekten på
ryggmärgsbråck. Gravida som får ett
tillskott löper också mindre risk att få
för tidig förlossning.
- Vissa studier visar att
folsyrabrist är en lika stor riskfaktor för
hjärt-kärlsjukdomar som för högt
kolesterolvärde och nästan lika stor som vid
rökning säger Lars Steen vid Socialstyrelsens
tillsynsenhet i Umeå. Brist ökar också
cancerrisker för bl a livmodercancer och
tjocktarmscancer.
I samband med medicinering för vissa
sjukdomar är det speciellt viktigt att tänka
på folsyrainnehållet. Det gäller
speciellt vid vissa antiepileptika, antibiotika,
cytostatiska läkemedel samt läkemedel vid
reumatism.
Näringsinnehåll och
kosttillskott belyses vid Tallmogården bl a vid
föreläsningar på temat "Biologisk och
komplementär medicin" samt "Hälsa och
egenvård". Burken med pennor är alltid lika
aktuell och pennan med folsyra saknas fortfarande.... Det
är nog det faktum som ligger bakom
förhållandet att stora reklamkampanjer
ännu inte har genomförts i Sverige om folsyra.
Vid frågestunderna märker man att många
känner till kolesterolets betydelse för
hjärt-kärlsjukdomar men kosten med dess
innehåll av folsyra är inte känd alls.
Kolesterolet kan behandlas med patenterbara
kolesterolsänkande mediciner men folsyra som är
ett naturligt vitamin kan inte patenteras.
Folsyrabrist bidrar
till depression:Låga halter i
människa är vanligare hos deprimerade. Det har
nu visats i en studie från Boston, att deprimerade
svarar sämre på medicinering med antidepressiva
om de samtidigt har en folacinbrist. Det är
därför viktigt att en eventuell brist hävs
för framgångsrik behandling av depression. (Am
J Psychiatry 1997;154:426-428)
Aspartam i folsyratabletter:
Aspartam är ju mycket spritt och troligen äter
Du det varje dag utan att veta om det. På
colalightflaskorna mm står det "innehåller
fenylalanininnehållande ämne" Det innebär
att det sannolikt innehåller Aspartam som är en
syntetisk kombination av 3 aminosyror, däribland
fenylalanin. Nu är sannolikt cancerrisken med
aspartam väldigt liten, så liten att man
sannolikt motverkar den helt med att ta folsyran som finns
i tabletten. Det finns tabletter som inte innehåller
aspartam och vill man byta till en annan tablett finns det
ju mera skäl, se nedan. Brevfråga.
Inte
tillräckligt.Det räcker med
enbart folsyra för att minska risken för
ryggmärgsbråck. Folsyra kan till och med
dölja en brist av vitamin B 12. Om man har en B 12
brist löper man i stort sett lika hög risk att
få ett barn med ryggmärgsbråck.
Kombinerar man B 12, B 9 (Folsyra) Järn och B 6
så har man ett så gott skydd som det går
att få. Tyvärr är informationen om B 12
väldigt eftersatt och om man tittar på den
forskning man gjorde i Australien om Folsyra då det
visade sig att antalet barn som föddes med RMB inte
hade sjunkit, så är ju misstanken stor att
missen är vitamin B 12. Dumex har precis
sammanställt två broschyrer, en som vänder
sig till alla både män och kvinnor och en som
vänder sig till dem som planerar att skaffa barn.
DUMEX-ALPHARMA
Box 3501
250 03 Helsingborg
Tel: 042-149020 Telefax
042-148360 Tips från:
Cathrine Forsberg
Vitamin B12 och folat vid Parkinsons sjukdom
Få känner till att
det finns ett samband mellan Parkinsons sjukdom och
vitaminerna B12 och folat. Vitaminerna har betydelse
för nysyntesen av de metylgrupper som behövs vid
COMT-metyleringen av dopamin och levodopa.
Läs mera: B12 och folat vid Parkinsons
sjukdom
JORDGUBBAR TILL KVINNOR – FOLATINTAG BÖR
FÖRDUBBLAS
Svenska kvinnor i
barnafödande ålder behöver fördubbla
sitt dagliga intag
av B-vitaminet folat. I en
avhandling från SLU visas att färska jordgubbar
och nypon innehåller
betydande mängder av folat.
http://www.forskning.se/nyheter/default.asp?id=1931
Boktips:
The Homocysteine
Revolution: Kilmer S. McCully, M.D. with a
Foreword by Andrew T. Weil, M.D
http://tinyurl.com/5teud
Länkar:
Meddelandeblad
nr
8/96. Aktuellt i folsyrafrågan
Om
ögonmissbildningar
Klinik och kemi kring
B12, folat och pyridoxin: Rondellen
Pharmacia
informerar
http://www.b12.brist.com/patient/B12Patinfo2.asp
B-vitamin
minskar
risken för cancer
Tillbaka till Helhetsdoktorn
Bertil
Dahlgren, uppdaterad 2011-12-08
|