Tips vid inflammationtips nr 48 från Fråga Helhetsdoktorn
Exempel

Behandling

Örtmediciner
Ingefära
Nyponextrakt

Kombinationsmedel


Artros

Moducare

Frågor
och svar

Länkar
 

 

Inflammation är kroppens reaktion vid skador av olika slag men även efter det att kroppens eget försvarssystem har tagit "fel" och angripit de egna kroppscellerna. Det senare brukar kallas autoimmunitet och man talar om autoimmuna sjukdomar. Exempel på sådana sjukdomar kan vara
 • Ledsjukdomar:
 • Muskelsjukdomar:
  • Polymyalgia Rheumatica
  • Polymyosit
  • Polydermatomyosit
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar:
  • Crohn´s sjukdom
  • Ulcerös colit.
 • Hudsjukdomar:
  • psoriasis
  • eksem
  • Raynauds sjukdom
  • håravfall av visst slag (alopeci, alopecia areata)
  • vitiligo (vitfläcksjuka)
  • sklerodermi, sclerodermi, skleroderma
 • Lungsjukdomar
 • Nervsjukdom: multipel scleros, (MS)
 • Magsjukdom: atrofisk gastrit med eventuellt vitamin B12 brist (perniciös anemi)
 • Ögonsjukdom: regnbågshinnekatarr (irit)
 • Sköldkörtelsjukdomar
 • Njursjukdom: Glomerulonefrit
 • Ytterligare flera sjukdomar har ett mer eller mindre säkert autoimmunologiskt inslag.  
Det finns nu  har en lång erfarenhet av kompletterande behandling vid kronisk (långdragen) inflammatorisk sjukdom. Flera studier har utförts angående de medicinska effekterna men eftersom metoderna ofta grundas på traditionellt utvecklade behandlingar så finns det inte några möjligheter att ta patent på metoderna. Detta medför att det är svårt att få fram medel för att kunna göra stora studier med flera tusen patienter. Det är också svårt att t. ex. utvärdera fastebehandling med så kallad dubbelblindteknik. I en norsk studie publicerad i den ansedda medicinska tidskriften Lancet (ref 4 ) kommenterades studien så här i ledaren: "Varje reumatologisk klinik behöver en dietist eller varför inte ett hälsohem".

Exempel på behandlingsprinciper vid inflammation: (Du ska inte tillämpa behandlingen på egen hand utan informera och rådgör med Din läkare)

Fasta: Fastan har en beprövad effekt vid inflammationer. Sannolikt medverkar flera mekanismer men en effekt kan vara att man inte utsätter sig för allergiframkallande ämnen i kosten. Det finns flera olika fastevarianter som kan användas vid en individuell behandling.

Förändring av kostens fettsyrainnehåll: Vegankost (fri från mjölkprodukter) är mycket rik på fleromättade fetter. Extra tillskott av gammalinolensyra (GLA), t. ex. Preglandin, och omega-3- innehållande fiskolja rekommenderas efter ett speciellt schema.

Nyheter om forskning på glutenfri vegankost 

 Vegetarisk kost lindrar ledgångsreumatism.
Hos fyra av tio som under ett år åt glutenfri vegankost minskade smärtorna och svullnaderna.  Det visar en svensk studie som presen- teras i den vetenskapliga tidskriften  Rheumatology. Reumatiker har länge hävdat att vegetarisk kost minskar deras besvär medan den medicinska expertisen förhållit sig mer skeptisk. 
 

Vitaminer och spårämnen: Ofta ges antioxidanter i hög dos för att motverka effekten av de "fria radikaler" (kraftigt kemiskt reagerande ämnen) som bildas vid den inflammatoriska processen. Zink och Selen är spårämnen som många människor i Sverige lider brist av, speciellt om man har ont och rör sig lite. Man behöver då en kost med hög näringstäthet men en sådan är svår att åstadkomma utan kosttillskott. Se även Selen.

Örtmediciner: Se även Tallmogårdens tidigare ordinationslista i reviderad form.

 • Harpago har en milt inflammationshämmande effekt. Ingår i bl a Ledins led- och muskelte.
 • Sellerisaft och potatisvatten.
 • Ingefärsté: Lägg 2-3 mynttjocka skivor av rå ingefära i en stor tekopp. Häll över kokande vatten, låt dra 10 minuter, blanda ev. i en tsk honung. Drick långsamt. Även bra vid begynnande förkylning. Ingefära finns nu också tillgängligt i kapselform: Zinaxin, för de som föredrar denna form. Receptmall för Zinaxin
 • Pollen, t ex i form av Cernitol, är inflammationshämmande.
 • Nypon. En studie från Danmark utförd vid Rikshospitalet visar på effekt med det C-vitaminrika bäret. Det går även att få som extrakt i Hyben-Vital från Danmark. 

 • Dr Odd Warholm m.fl.: 
  A HERBAL REMEDY, HYBEN VITAL REDUCES OSTEOARTHRITIC PAIN AND STIFFNESS IN A GROUP OF PATIENTS SUFFERING FROM SEVERE OSTEOARTHROSIS

  Hyben-Vital kommer även att säljas under namnet Litozin i Sverige.

 • Kombinationsmedel Det har även kommit nya naturmedel och kosttillskott som utnyttjar förhållandet att flera örtmedel har samverkande effekter. 
  • Jictin. Medlet innehåller en kombination av gurkmeja, 

  •                         boswellia, bromelain och quercetin. Medlet kan provas vid gikt men även vid andra inflammatoriska tillstånd. Se mera på sidan om Gikt

  • Antioxidanter, framför allt i vegetabilier, hjälper kroppen att
  försvara sig mot flera allvarliga sjukdomar, t.ex. cancer, hjärtsjukdomar, slaganfall och grå starr.
  • Bär som nypon, havtorn, blåbär och jordgubbar har i allmänhet ett mycket högre innehåll av biologiskt
  aktiva ämnen än frukt.
  • Det är inte bara de traditionella vitaminerna som är verksamma. Fenoliska ämnen bidrar i stor utsträckning
  till den antioxidativa effekten.
  • Den antioxidativa kapaciteten, dvs. förmågan att ta hand om de för kroppen skadliga fria syreradikalerna, förstärks ofta om vattenlösliga antioxidanter förekommer tillsammans med fettlösliga, som t.ex. i havtorn.
  • Skördetiden är betydelsefull för halterna av antioxidanter. En sort av havtorn gav höga halter av C-vitamin vid tidig skörd, medan den vid sen skörd gav lägre halter. Nypon och havtorn undersöks med avseende på innehåll av antioxidanter. 
  Ref: AgrD Gao Xiangqun  vid SLU,

Psykoterapi och mental träning har ofta effekt på välbefinnande och eventuellt har man ibland också effekt även på den inflammatoriska reaktionen.

Akupunktur har effekt inte bara på smärtan utan påverkar även kroppens egen kortisonproduktion och kan sannolikt även påverka inflammationen.Akupunktur


Det är min personliga förhoppning att alla med en inflammatorisk sjukdom får tillfälle till att prova en komplementär behandling under en 3-4 månader lång period. Det är bästa (och enda?) metoden att avgöra om man har effekt av behandlingen. Inledningen på behandlingen kan lämpligen ske under 2-3 veckor på ett hälsohem för det är ett ganska omfattande program, ca 8 sidor. Om Du kontaktar mej kan Du få programmet skickat till dig så att Du hinner sätta Dej in i ämnet så grundligt som möjligt innan vistelsen. Programmet är dock inte utformat för egenbehandling.Lokala inflammationer: Vid överbelastning på kroppens senor och muskler kan det bli en lokal skada och när kroppens "städarceller" ska transportera bort döda celler blir det också där en inflammationsreaktion men denna har inte med "fel" i immunsystemet att göra på samma sätt som de ovan nämnda inflammationssjukdomarna. Dock kan man även där ha nytta av antioxidanter och nyttiga fettsyror.


Artros
Artros är en sjukdom där brosket förtvinar och man har inte samma aktivering av immunsystemet som vid Artrit. Det blir dock en inflammation när kroppen ska ta han om skadade broskdelar, en s.k. sekundär inflammation. Även vid detta tillstånd kan man få effekt med kost och kosttillskott. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar i medelåldern ungefär var tredje person. Hos personer över 65 år kan sjukdomen förekomma i någon form hos 75 procent!
Inflammationsdämpande medel av NSAID-typ (Voltaren, Naprosyn, Ipren m. fl.) dämpar smärtan men de kan till och med påskynda brosknedbrytningen. Ämnet glukosamin kan bromsa upp sjukdomen och till och med underlätta läkningen. Glukosamin fanns tidigare att köpa i hälsokostbutiker men födoämnen som ärtor,
bönor och nötter är rika källor till glukosamin. Nötter innehåller många nyttiga ämnen som antioxidanter, fleromättade nyttiga fettsyror som nämns ovan samt aminosyran arginin.Bland övriga naturliga medel med viss effekt mot artros kan nämnas SAM (Svavel-Adenosyl-Metionin), vitamin B6, vitamin B3, vitamin D, selen och övriga delar i Antioxidantpyramiden samt magnesium. 

Dyrt klassa glukosamin som läkemedel
SAM-e som kosttillskott via Naturelab.comModucare

Bakgrund: 

Vid sökning i MedLine (www.medline.com) finner man bara tre publicerade studier i vilka Moducare har tillförts friska personer och patienter och där professor Bouic är medförfattare. I dessa tre redovisas diverse effekter av Moducare på olika immunkompetenta celler hos totalt nio hiv-smittade personer, nio maratonlöpare respektive 19 patienter med lungtuberkulos.

Dokumentinformation för Observanda
Institution: Läkemedelsverket
Författare: Björn Beermann
Titel: "Naturmedlet som förbluffar"
Publiceringsdatum: 2002-10-09

Fråga:
Jag är har RA och äter för det Methotrexate.  Periodvis tar jag även Pronaxentabletter men jag har ändå daglig värk. För mina förhöjda blodfetter tar jag Lipitor. Nu har jag läst om ett naturmedel Moducare. Kan jag ta det tillsamman med de andra medicinerna för att få min värk att försvinna?

Svar: Enligt tillverkaren innehåller  Moducare växtsteroler men i liten mängd, bara 20 millgram. Enligt tillverkaren finns det inga risker tillsammas med några andra läkemedel. Detta låter även troligt eftersom det är så liten mängd substans som det rör sig om. Tyvärr är det oftast så att verkan ger biverkan och det finns inget stöd för att preparatet skulle han någon säker effekt vid ledgångsreumatism. Växtsteroler är ämnen som normalt ingår i vegetabiliska födoämnen. Vår moderna kost innehåller ofta betydligt mindre mängder växtsteroler jämfört med naturfolkens kost och det kan finnas hälsoeffekter med att öka intaget.

Både det cellhämmande medlet methotrexate och Lipitor kan påverka levern. En mekanism där är att det kan minska kroppens halt av antioxidanten Q10 och öka B-vitaminbehovet. Positivt verkande tillskott i Ditt fall är B-vitaminer och Q10. 

Än finns inga klara vetenskapliga, kliniska studier som bevisar
att det här preparatet verkligen fungerar. Referenslistan som man hänvisar till tar bara upp studier allmänt om växtsteroler och sedan hänvisar man till några studier som påstås pågå.  Kosten har betydelse  men det är inte troligt att man kan få någon egentlig effekt bara med tillskottet. Referenslistan är dålig om man tittar närmare på den även om medlet presenteras som om att det hade gett förbluffande resultat. 

På tillverkarens sida finns endast referens till en liten pilotstudie (pilotstudie innebär att man testar i liten skala för att se hur en riktig studie kan läggas upp. Pilotstudier får inte ligga till grund för rekommendationer eller uttalanden om effekt.)

http://www.moducare.com/abstract13.html

Trots detta refererar man i reklamen till studier som ska ha utförts på 25 000 personer.
Referenslista i PDF-format, 75 kb att ladda ner. Kräver Acrobat reader för att kunna läsas.

En rubrik var: Naturmedlet som förbluffar 
Tills vidare får jag bara skriva: Naturmedlet som bluffar 

i avvaktan på att det ska komma klara resultat som visar på någon effekt. 

Fråga: Nu har jag tänkt börja med Moducare. Det blir ju dels dyrt att äta allting och sedan vet jag inte om det är bra heller. En jobbig sak med Moducare (nytt naturläkemedel som ska hjälpa mot bl.a virus, infektioner och fibromyalgi) är att man ska ta en kapsel tre gånger om dagen 1 timme före måltid för bästa upptag.

Svar: Hej, allt det Du tar går "ihop" men när det gäller tillskott
gäller det att hitta något som är "lagomt" både beträffande
nytta och pris. Jag rekommendera ett allmänt tillskott till de
flesta med lite extra till kvinnor:

http://www.helhetsdoktorn.nu/mamma.htm

Tyvärr kommer det mkt reklam om "mirakelmedel" fytosteroler får man i soja och groddar och det är en kost som många, speciellt kvinnor mår lite bättre på. Sedan kan denna kost inte ensamt "bota" fibromyalgi och det kan säkert inte tabletten med kosttillskottet (inte naturläkemedel) Moducare heller göra.

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/6/2/203.htmlFrågor och svar.
Jag har tidigare använt Glukosamin och har förbättrats i mina knän. Jag vill fortsätta med behandlingen. Kan jag få det utskrivet?

Svar: Ja, men man måste fylla i en licensansökan först. Sedan får Du ut det på apoteket och det blir även billigare för den som har kommit upp till frikortsbeloppet. Fortfarande kan man köpa det i hälsokostaffärer eftersom beslutet har överklagats. (igen)
BD

Aktuell info om Glukosamin:

Ett läkemedel, Artrox, innehållande glukosamin godkändes för försäljning den 20 september 2002. Produkten kommer försäljas via Apotek med sannolikt leveransdatum före den 1 november 2002. Andra produkter som innehåller substansen glukosamin har sedan en tid tillbaka sålts som ett "kosttillskott för lederna" i hälsokostbutiker och via postorder. Denna försäljning skall upphöra den 31 oktober 2002.

Läs mera: http://www.mpa.se/om_verket/faq/faq_glukosamin.shtml
http://www.artrox.nu/ 
 Länkar:
Reumatologi vid Medicinska fakulteten, Lunds Universitet, samt Reumatologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Lund
Kostens betydelse för ledinflammation
Kliniken för reumatologi Specialistenheten i Dalarna för utredning  vård och behandling av reumatiskt inflammatoriska sjukdomar.
Autoimmunologiska analyser
Ny markör identifierad vid auto-immun sjukdomKälla UT Southwestern Medical Center at Dallas Datum 1998-09-15

Små bär har stor betydelse– mer antioxidanter än i frukt
http://www.slu.se/forskning/fakta/faktatradgard/pdf00/Tr.00-02.pdf

Glutenfria tips:
http://www.garbofood.se/glutenfritt.htm

Engelska:
The Raynaud's Foundation is a non-profit dedicated to the promotion of education and research
              on Raynaud's Phenomenon and related diseases, both autoimmune and non-autoimmune.
Supplement does appear to help patients with arthritis
Glucosamine, chondroitin may help arthritis
Glucosamine supplements may raise diabetes risk
Welcome to the information hub of Equazen  Equazen's special interest is Omega 3 and Omega 6 long chain fatty acids
 Stiff Man Syndrome: NINDS Stiff-Person Syndrome Information Page
http://www.lyprinolusa.com/studies/
MSM, glucosamine combo have faster effect on arthritis